Obyvatelé Balkánu kvůli nedostatku plynu mrznou, mluví se o humanitární katastrofě

Sarajevo/Sofia - V Bosně klesly teploty hluboko pod bod mrazu, ale lidé se kvůli přerušeným dodávkám plynu z Ruska nemají čím ohřát. Jen v Sarajevu se bez topení ocitlo na 72 tisíc domácností. Místní distributor plynu Sarajevogas přirovnává současnou situaci k humanitární katastrofě. Podobně jsou na tom ale i další balkánské státy. Například v Bulharsku již byly zavřeny i některé školy.

Během několika hodin vyprodaly sarajevské obchody veškeré elektrické ohřívače a část z 240 tisíc obyvatel města se už raději přestěhovala k příbuzným či přátelům, jejichž domovy jsou vybavené alternativními způsoby vytápění. Zbytek obyvatel houfně přechází na topení uhlím a dřevem a obává se, že obchodníci využijí situace a začnou zdražovat.

„Chápeme, že lidé trpí a pokoušíme se nezdražovat, i kdyby hrozilo, že zásoby brzy vyprodáme,“ snažil se své zákazníky uklidnit jeden z prodavačů paliv Azem Bajrič.


Bulharsko odřízlo od plynu firmy

Bulharsko se snaží udržet vytápění domácností, nemocnic a škol, jak to jde, od plynu se proto rozhodlo odříznout 70 největších podniků a další dostávají plyn jen na příděl. I přesto se kvůli energetické krizi rozhodly zavřít své brány desítky škol. Jinde se žáci choulí při vyučování v bundách a zahřívají se zpěvem písní.

Stejně jako v Sarajevu i v bulharské metropoli Sofii už lidé vykoupili všechna elektrická topidla. „Jsem rád, že jedno mám, i když se bojím, že tyto mimořádné výdaje na elektřinu rozvrátí rodinný rozpočet,“ řekl Cvjatko Penev, který si z obchodu v centru Sofie odnesl poslední ohřívač. 

Srbsku pomáhá Maďarsko

Nedostatek plynu začal krutě doléhat také na Srbsko, bez plynu se ocitly během včerejška a dnešní noci desetitisíce jeho obyvatel. Pak mu ale přispěchalo na pomoc Maďarsko - do země pošle zhruba pětinu denní spotřeby. Srbská vláda i přes vyjednání této pomoci čelí značné kritice a musí bojovat o důvěryhodnost. Jen před několika dny totiž prodala srbský ropný průmysl za výhodnou cenu Rusku, aby si tak z Moskvy zajistila trvalé dodávky energií.

Rusko přestalo dodávat plyn do Evropy podle svých představitelů proto, že Ukrajina, která se s ruským plynařským gigantem Gazpromem pře o výši cen a poplatků spojených s tranzitem, kradla surovinu z tranzitních plynovodů. Objevují se ale také hlasy, že Rusko chtělo Evropu do sporu zatáhnout proto, aby jí demonstrovalo svou velmocenskou sílu.