Stát možná pomůže krachujícím sklárnám

Praha - Česká vláda poprvé od začátku světové finanční krize možná podá pomocnou ruku krachujícím firmám. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes nevyloučil finanční pomoc sklářské skupině Bohemia Crystalex Trading. Ještě nedávno přitom jakoukoli injekci sklárnám odmítal. Crystalex peníze nedostane dřív, dokud nepřijde s vlastním realistickým plánem na restrukturalizaci a prodej.

„Jsem samozřejmě připraven k aktivnímu řešení té situace za předpokladu, že budou naplněny podmínky, které jsem dnes zveřejnil ve svém tiskovém prohlášení,“ uvedl Kalousek. Sklárny podle něj musí přijít s plánem, který vyloučí prohlubování další ztráty a zaručí návratnost státních peněz. Tedy restrukturalizací a prodejem životaschopných částí společnosti. Ministr dnes také uvedl, že je informován o celé řadě vážných zájemců o koupi jednotlivých podniků, může však s nimi dosud jednat pouze v tom smyslu, že je odkazuje na jednání s vlastníky a věřitelskými bankami.

Společnost Bohemia Crystalex Trading i společnost Crystalex iniciativu ministerstva financí k zachování zaměstnanosti ve sklářství vítají. Podle mluvčího skupiny Karla Samce předloží v co nejkratší době návrh alespoň částečného uvedení Crystalexu do provozu a udržení provozu v sázavských sklárnách Kavalier spolu s návrhy postupu při vyhledání investorů.

Reportáž Ivany Šmelové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

První pomoc krachující firmě

Až dosud nechtěl stát o podpoře krachujících firem ani slyšet. Kalousek svou iniciativou reagoval na žádosti odborů i vedení Crystalexu, jež se snaží udržet zaměstnanost ve sklářských společnostech. Kolik peněz by v tomto případě na záchranu skláren uvolnil, dnes ale nechtěl říct.

Odborníci varují, že státní pomoc sklárnám může být riskantním krokem. „Jakmile se stát rozhodne pomoci určitému podniku, určitě se ozvou řady dalších podniků a budou chtít tu pomoc rovněž získat a bude pak velmi problematické určit pravidla. Je to v podstatě nesystémové opatření,“ varoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.