Na půjčky sklářům uvolní Nový Bor z rozpočtu milion korun

Nový Bor - Milion korun na půjčky sklářům uvolní ze svého rozpočtu město Nový Bor na Českolipsku, rozhodli o tom dnes městští zastupitelé. Lidé, kteří zůstali bez prostředků, mohou už ve čtvrtek požádat o bezúročnou půjčku až 10 tisíc korun. Vrátit ji musí do 12 měsíců. Žadatelé si však musí uvědomit, že si půjčkou mohou zmenšit šance na dávky pomoci v hmotné nouzi, protože tím zvýší své příjmy, řekl místostarosta Stanislav Valdman (ČSSD), který dnes návrh předložil.

Pomoc není podle Valdmana určena jen pracovníkům krachujícího Crystalexu, kteří nedostali mzdy. Požádat o ni mohou všichni obyvatelé s trvalým bydlištěm v Novém Boru, kteří se dostali do tíživé finanční situace v souvislosti s ukončením pracovního poměru a nevyplacenou mzdou. Půjčky chce úřad poskytovat do konce dubna. „Na městský úřad už se také přihlásilo zhruba 90 pracovníků Crystalexu a informovali se na sociální dávky, asi 40 z nich o ně požádalo,“ dodal Valdman.

Crystalex je od 22. září v insolvenčním řízení, stejně jako celá skupina Bohemia Crystalex Trading (BCT). Až do konce loňského roku firma vyráběla, protože ji před věřiteli chránilo moratorium. Minulý týden ale musel podnik zastavit výrobu, protože věřitelské banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy, úřadům práce proto oznámil hromadné propuštění 1631 lidí. Více než třetina z nich je občany Nového Boru. Pokud by o půjčku požádali všichni, muselo by na to třináctitisícové město uvolnit šest milionů korun.