Hampl potvrdil spíše scénář nízkého růstu

Praha - Zhoršení vývoje české ekonomiky, na který ukazují poslední ekonomická data, je podle viceguvernéra České národní banky (ČNB) Mojmíra Hampla nečekaně rychlý a výrazný. Naplňuje se tak podle něj alternativní scénář ekonomického vývoje, ve kterém ČNB počítá s hospodářským růstem v letošním roce o 0,5 procentního bodu.

„Rychlost zhoršování ekonomických indikátorů je překvapivá pro všechny a je bezprecedentní. Nepamatuji takové nespojité skokové chování ekonomiky,“ uvedl Hampl. To podle něj naznačuje i další kroky centrální banky v oblasti měnové politiky. Analytici přitom kvůli horšímu vývoj ekonomiky očekávají v únoru snížení úrokových sazeb až o tři čtvrtě procentního bodu.

Pro pohyb sazeb hovoří očekávaný nižší ekonomický růst, proti je ale oslabující měnový kurz. K tomu inflace směřuje ke svému cíli, přesně jak bankéři předpokládali, kdy námitky veřejnosti na vysoký cenový růst argumentovali jistotou jen skokového zdražení způsobeného daňovou reformou.

Komentář Mojmíra Hampla (zdroj: ČT24)

„Jestřáb“ Hampl v únoru u sazeb nejspíš nebude

Měnověpolitického zasedání bankovní rady ČNB na počátku února se Hampl podle svých slov s největší pravděpodobností nezúčastní. Při posledním rozhodování o sazbách před Vánoci Hampl hlasoval pro snížení sazeb o tři čtvrtě procentního bodu. Bankovní rada tehdy rozhodla snížit sazby o půl procentního bodu.