Minitendry určí, kdo bude těžit dřevo na Šumavě

Vimperk – Současný způsob přidělování zakázek na těžbu dřeva na Šumavě mají vystřídat tzv. minitendry. Vedení Národního parku Šumava očekává, že zpřístupní těžbu dřeva i malým dřevorubeckým společnostem, které zatím neměly příležitost zakázky získat. Nově bude totiž možné přihlásit se do výběrového řízení po internetu. Plán vedení národního parku ale kritizují starostové šumavských obcí, kteří se bojí, že administrativa lidi odradí a území přijde o zkušené dřevorubce.

Správa Národního parku Šumava plánuje, že bude vypisovat nové minitendry každý druhý den. Každý zájemce s IČ se může do zakázky přihlásit a pomocí elektronického formuláře nabídnout svoji cenu. „Smyslem toho projektu je co největší dostupnost a rovné příležitosti pro všechny,“ přiblížil náměstek Správy NP Tomáš Fajt.

Část dřevorubců je s minitendry spokojena. Líbí se jim, že výběrové řízení bude průhlednější a dostupnější. „Je to zpracováno i pro těžaře, kteří dříve nebyli schopni se takovýchto veřejných zakázek zúčastňovat,“ chválil minitendry podnikatel Ondřej Poštulka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Některým těžařům se ale nová praxe nelíbí, kritizují mimo jiné fakt, že je možné přihlásit se do řízení pouze po internetu. „Každý nemá přístup k internetu a mohl by zde zavládnout chaos,“ vyjádřil své obavy podnikatel Robert Kudýn. Vedení národního parku ovšem k tomuto účelu na šesti územních pracovištích nabízí volně přístupné počítače, kde se mohou dřevorubci přihlásit.

Vážné obavy z toho, jaké důsledky budou mít minitendry na těžbu dřeva, mají především starostové šumavských obcí. „Mám obavu, aby sem nepřišly velké firmy, které si s tím budou moci pohrát a nabízet cenu: vyjde to - nevyjde?“ shrnula starostka Borových Lad Jana Hrazanková.

Podle Tomáše Fajta je ovšem systém minitendrů již dlouho běžný ve většině zemí Evropy: „Jen v České republice zatím nenašel nikdo odvahu tyto principy použít.“ Zkušebně bude Správa Národního parku Šumava minitendry zadávat zhruba rok. Potom se chce vedení NP rozhodnout, zda bude tento způsob zadávání těžařských zakázek pokračovat i nadále.