Soud: Obžalovaní z tunelování Válcoven trub Chomutov jsou bez viny

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes ukončil jednu z nejrozsáhlejších hospodářských kauz 90. let. Někdejšího šéfa karlovarského Cimexu Petra Lukeše a pětici jeho bývalých kolegů zprostil obžaloby z vytunelování Válcoven trub Chomutov, při kterém měli připravit věřitele o 1,7 miliardy korun. Podle soudu se však obžalobě nepodařilo obviněným trestný čin prokázat. Žalobce se proti rozsudku na místě odvolal.

Šest obžalovaných - Petr Lukeš, Martin Pinl, Vladimíra Pugnerová, Ladislav Gerlem, František Štěpán a Jiří Slabyhoudek - čelilo obvinění, že v roce 1997 převedli majetek firmy VT Dioss Chomutov a jejích tří dceřiných společností - Dioss Trading, VT Dioss Hladké trubky a VT Energetika - na nový podnik Válcovny trub Chomutov. Nově založená firma ale za převod nezaplatila v hotovosti, nýbrž směnkami se splatností stanovenou na deset až 13 let. Směnky nebyly zajištěny žádnou bankou a nebyly volně obchodovatelné.

Obžalovaný Jiří Slabyhoudek:

„Měl jsem vyjádřit svůj názor: buď uzavřít fabriku, nebo se pokusit to rozjet a zachovat zaměstnanost. Jinou volbu jsem neměl.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Po uskutečnění tohoto obchodu zůstaly VT Dioss pouze dluhy, nároky věřitelů společnosti tak nebylo z čeho uspokojit. Společnosti Dioss Trading, VT Dioss Hladké trubky a VT Energetika nakonec skončily v úpadku a soud na ně uvalil nucenou správu. V téže době prodal Lukešův Cimex podíl ve Válcovnách trub Chomutov společnosti Železárny Hrádek, za což obdržel 50 milionů korun.

Poškozených, kteří kvůli složitému systému převodů přišli o peníze, bylo prý přes 100. Celkově je podle obžaloby měla šestice kolem Lukeše připravit o 1,7 miliardy korun, za což obviněným hrozilo až osm let vězení.

Soud manažery osvobodil, protože jim podle něj chyběl motiv. V první řadě jim totiž šlo o záchranu podniku, byli nuceni rozhodovat se rychle pod tlakem tíživých okolností. „Měl jsem vyjádřit svůj názor: buď uzavřít fabriku, nebo se pokusit to rozjet a zachovat zaměstnanost. Jinou volbu jsem neměl,“ řekl České televizi jeden z obžalovaných Jiří Slabyhoudek.

Vyšetřování celé kauzy komplikoval především fakt, že Lukeš uprchl před českou spravedlností na Floridu. I když na něj byl vydán od roku 2001 mezinárodní zatykač, americký soud ho odmítl vydat, protože čin, za který byl podnikatel v Česku stíhán, nezná ani federální americké právo, ani právo žádného ze států unie. Lukeše nakonec vyslechly americké orgány.

Obžaloba s verdiktem nesouhlasí, odvolala se

I když plzeňský soud obžalované manažery osvobodil, kauza ještě nekončí. Bude mít dohru u Vrchního soudu v Praze, státní zástupce Ivan Hořejší se totiž proti dnešnímu rozsudku odvolal. „S výrokem o zproštění viny nesouhlasím, proto jsem podal ve věci odvolání. My se domníváme, že vina byla prokázána,“ zdůraznil.

  • Jeden z obžalovaných Jiří Slabyhoudek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/635/63446.jpg
  • Státní zástupce Ivan Hořejší autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/635/63448.jpg