Vláda prodává budovy, když ceny klesají

Praha - Ve jménu šetření státních peněz vláda prodává své reprezentační a rekreační budovy. Naposledy se zbavila sídla premiéra v centru Karlových Varů. Odborníci ale namítají, že místo slibovaných úspor kabinet stát o peníze spíše připravuje. Kvůli padajícím cenám na trhu s nemovitostmi v současnosti rozhodně není na takový prodej vhodná doba.

Nad prodejem budov kroutí hlavou opozice „V této době by prodával jedině vlastník těsně před exekucí. Protože cena nemovitostí klesá a ta výsledná cena určitě nebude zcela optimální," bývalý ředitel úřadu vlády Ivan Přikryl (ČSSD).

Naposledy si vládní úředníci udělali značku u dvou budov v lukrativní lokalitě v centru nejproslulejšího lázeňského města v Čechách. Vláda tento týden rozhodla, že se sídla zbaví a na prodej vypíše výběrové řízení. Ústy tiskové mluvčí kabinet vzkázal, že podobných objektů pro reprezentaci má dostatek a karlovarské hotely nepotřebuje.

Vláda v loňském roce objekt nabídla ostatním státním institucím. Přihlásily se tři, které pak ale ztratily zájem. Vily by naopak chtěl získat karlovarský magistrát, ten ale vláda neoslovila. „Bohužel o této záležitosti jsme se dozvěděli náhodou, a samozřejmě jak město, tak i Karlovarský kraj, bychom měli zájem o tyto budovy," řekl ČT náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD).

Mluvčí vlády Jana Bartošová přiznává, že v širším nabídkovém řízení oslovili úředníci jen tři organizační složky státu, mezi ty krajský úřad ani magistrát Karlových Varů nespadají. „Nic nebrání tomu, aby se do tohoto stávajícího výběrového řízení přihlásily," dodává Bartošová.

Své budovy aktuálně neprodává jen Úřad vlády, ale třeba Ministerstvo vnitra. To se snaží najít kupce pro čtyři rekreační zařízení, z nichž tři jsou v atraktivních lokalitách v Krkonoších. Jde o horskou chatu Panorama a hotel Jánošík ve Špindlerově Mlýně a rekreační areál v Herlíkovicích.

Celková cena, za kterou by ministerstvo své objekty rádo prodalo, by neměla klesnout pod 118 milionů korun. „Kdyby mělo dojít k tomu, že by se nenaplnily naše představy a měl by se majetek prodávat pod cenou, tak od prodejů majetku odstupujeme," zdůraznil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.