„Zaplať, kolik chceš“ - speciální nabídka jedné pražské restaurace

Praha - K alternativnímu boji s krizí se odhodlal majitel jedné z pražských restaurací. Rozhodl se, že příštích 14 dní mu budou jeho zákazníci platit za jídlo tolik, kolik sami uznají za vhodné. Nápad ale není jeho, podobnou strategii už využil i jeden restauratér v Londýně.

Pražský restauratér se snaží v době krize nalákat zákazníky, a proto zavedl ve svém podniku pravidlo „Zaplať, kolik chceš“. Za jídlo tedy hosté zaplatí tolik, kolik si podle nich kuchař a personál zaslouží. „Slyšel jsem, že v Londýně restauratér nabízí lidem, aby sami rozhodli o ceně jídla, tak se mi to zalíbilo,“ přiznává inspiraci z Británie majitel pražské restaurace Michal Jeník.

Svoje stálé zákazníky už o novince informoval e-mailem, kolemjdoucí bude na zvláštní akci už od úterka upozorňovat venkovní tabule. „Jsem tady, protože mě to zajímá, je to odvážný akt,“ komentuje to jedna ze zákaznic restaurace. Další host ale poznamenal, že se možná najdou i tací, kteří budou chtít akce zneužít.

Šéf Asociace hotelů a restaurací:

„Hosté mohou zaplatit i víc, než dosud.“

Toho se ale restauratér Jeník neobává: „Pokud k nám přijde člověk a bude obsloužen, uvědomí si, že to není zadarmo.“ I podle šéfa české Asociace hotelů a restaurací Pavla Hlinky by mohla akce pomoci nejen tradičnímu zimnímu nedostatku hostů, ale také uchránit restauraci před ekonomickou krizí. „Dokonce si myslím, že by ti hosté mohli zaplatit i víc, než platili v současné době,“ dodal Hlinka.

Akce „Zaplať, kolik chceš“ poběží v restauraci U Petrské věže až do 1. března. Majitel hned potom zváží, jestli bude v podobných aktivitách pokračovat.