Lotyšsku hrozí státní bankrot

Riga - Sen o druhém Švýcarsku v Pobaltí mizí. Po dvouciferném růstu z minulých let, hrozí Lotyšsku státní bankrot. Stát již kvůli tomu snížil platy svým zaměstnancům. O patnáct procent méně dostávají lékaři, policisté i učitelé. Nová vláda, která se po odchodu té staré ještě ani nestihla utvořit, musí sehnat do konce března miliardu eur, aby zalepila díry v rozpočtu. Pokud se tak nestane, bude státní bankrot podle nové lotyšského premiéra Valdise Dombrovskise realitou.

„Musíme zmenšit rozpočtový deficit. Od toho záleží, jaká bude pomoc evropských institucí,“ vidí jediné východisko z krize premiér. Šetřit Lotyšsko už začalo, kde se jen dá. Od března je bez práce čtvrtina hasičů. Státní zaměstnanci dostávají méně peněz. V březnu o patnáct procent, od dubna se plánuje další snížení jejich platů, tentokrát o pět procent.

Seznam nezaměstnaných Lotyšů neuvěřitelně nabývá každým dnem. Bez práce je již každý desátý. Do konce týdne by se měla evidence úřadů práce rozrůst na 100 tisíc jmen. Lidé bez práce se stále častěji ocitají bez prostředků a nemohou splácet své úvěry, tím pádem se daří špatně i bankám a kolo finanční krize se uzavírá.

Ochabnutí růstu předpovídal Mezinárodní měnový fond Lotyšsku již na jaře. Ekonomika prý nezvládla svou expanzi a přehřála se. Prudký pád z dvouciferného růstu přímo do recese ale nikdo nečekal. Dnes už je ale realitou. Ve třetím čtvrtletí roku 2008 se hrubý domácí produkt země propadl o 4,6 procenta, v posledním kvartále byla bilance ještě horší - minus 10,5 procenta.

Jak se podaří Lotyšsku z krize vybruslit, bude záviset na nové vládě. Pokud se ji novému premiérovi nepodaří sestavit, bude mít bývalý pobaltský tygr ještě o starost víc. Kromě hospodářské krize se octne ještě v krizi politické.

Nový lotyšský premiér Valdis Dombrovskis musí splnit nelehký úkol - vyvést zemi z hospodářské krize.
Zdroj: ČT24