GM a Chrysler pomůžou dodavatelům

Detroit - Americké automobilky General Motors a Chrysler dnes spustily program na pomoc dodavatelům součástek, kteří se potýkají s nedostatkem hotovosti. Projekt má dodavatelům zaručit, že dostanou zaplaceno za dodané produkty bez ohledu na osud odběratelů. Program minulý měsíc představilo ministerstvo financí, které na jeho podporu vynaloží až pět miliard dolarů (zhruba 100 miliard korun).

„Tento program pomůže dodavatelům získat v těchto velmi obtížných ekonomických časech přístup k potřebné likviditě,“ uvedl mluvčí automobilky General Motors. Program má pomoci udržet plynulé dodávky součástek pro automobilky General Motors a Chrysler, které se v důsledku slabé poptávky dostaly na pokraj bankrotu. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů a nyní žádá dalších 16,6 miliardy. Chrysler dosud získal čtyři miliardy dolarů a chce dalších pět miliard.

Podle studie poradenské společnosti A.T. Kearney z minulého měsíce by letos mohla být více než polovina předních dodavatelů automobilových součástek ve Spojených státech nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli, což by vedlo k zániku minimálně milionu pracovních míst.