E.ON zlevňuje elektřinu o 20 procent

Praha - Společnost E.ON, česká energetická dvojka, se pustila do cenového boje s kolosem ČEZ. Zákazníkům z řad domácností a malých podnikatelů nabídne pro příští rok o 20 procent levnější elektřinu než letos. Nabídka nižších cen platí, pokud zákazníci na nabídku kývnou do konce května. Odběratelé, kteří se pro něj rozhodnou, ušetří v roce 2010 oproti současnému ceníku 15 procent. Společnost ČEZ s podobným produktem přišla už dříve a očekává se tedy boj o zákazníky. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

E.ON se tak snaží zabránit možnému útěku zákazníků, letos totiž nabízí elektřinu dráž než jeho konkurenti. „Elektřinu jsme pořídili výhodněji, než jsme se původně domnívali,“ konstatoval předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář. „Čekáme, že nabídku využije zhruba deset procent klientů,“ dodal.

Sázka na „jistotu“ se nemusí vyplatit

Lidé si nyní mohou u obou dodavatelů vybrat, zda vsadí na „jistotu“ nabízených nižších cen, nebo počkají do listopadu, kdy prodejci proudu ohlásí standardní ceníky. Až tehdy se ukáže, zda se sázka vyplatila, nebo zda bude nakonec cena ještě nižší. Vše bude záležet na vývoji cen elektřiny na energetické burze.

Nabídka obou firem se týká jen takzvané silové elektřiny, pokles plateb bude nejspíš o něco nižší. Do celkové částky se totiž započítávají ještě regulované poplatky a ty nejspíš napřesrok porostou.