Znárodní stát banky v problémech?

Praha - Stát bude moci převzít banku, která se ocitne ve velkých potížích. Počítá s tím novela zákona o bankách, kterou na dnešní schůzi vlády předložilo ministerstvo financí. To vidí úpravu spíše jako prevenci, jako ustanovení zákonného rámce pro převzetí bankovních domů ať už státem, či jinou bankou. Odborníci však s novelou nesouhlasí, bankéři prý tak získají další možnost riskování na trhu kvůli existenci rozšířené záchranné sítě. Klientům bank v případě jejich převzetí zhoršení služeb nehrozí. Vláda projednávání novely, která má také zjednodušit proces navýšení kapitálu banky či umožnit centrální bance pružněji reagovat na problémy bankovních domů, o týden odložila. Normu po vládě musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Ačkoli bezprostřední hrozba bankrotu banky v současnosti neexistuje, připravilo ministerstvo financí novelizaci zákona o bankách, která počítá s možností převzetí bankovních domů v případě jejich problémů. Ty by mohly být odkoupeny svými zdravějšími kolegy na základě reálného ocenění. Pokud by však o problémové instituce nebyl ze strany soukromých investorů zájem, odkoupil by postiženou banku stát. Ten by tak vstoupil do akcionářských práv původních investorů. Jednalo by se tak o tzv. metodu „bridge bank“, tj. přemostění zdravé banky na nemocnou. Někteří experti s novelou nesouhlasí.

Novelu glosoval v ČT ekonom Jan Havel:

„Pakliže je nějaká banka už tak špatná, že ji vůbec nikdo nechce, tak vezmeme peníze daňových poplatníků a koupíme ji za jejich peníze.“

Podle Jana Havla z Národohospodářské fakulty VŠE může dalším problémem návrhu být možnost opakování situace s bankou IPB, kdy stát zkrachovalou společnost prakticky předal do rukou ČSOB. „V historii je více momentů, kdy stát zneužívá svých pravomocí. Ať už je záminka jakákoliv, převezme soukromý majetek a přihraje ho svému kamarádovi, nedá se to ospravedlnit nějakou nestabilitou v systému,“ upřesnil ekonom. Ministerstvo financí ústy své náměstkyně Kláry Hájkové tuto možnost odmítá.

MF: Klient se omezení služeb bát nemusí

Novela počítá s jistými kompetencemi ČNB, která má kontrolu situace na bankovním trhu v popisu práce. Ta však nemůže vstoupit do majetkových vztahů bank, a tak tuto pravomoc směřuje úřad Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) do rukou státu. Klient bankovního domu se nemusí bát, že by případné „znárodnění“ omezilo jeho práva a poskytnuté služby. Například záruky na vklady nebudou nikterak zpochybňovány. Jan Havel však upozorňuje na dlouhodobější hrozbu, že bankéři dostanou další „berličku“ ve formě státní intervence, a mohou tak být sváděni k většímu hazardování na trhu s penězi klientů.


Ministerstvo financí doufá, že novela má spíše preventivní charakter a nikdy nebude muset být aplikována. Bezprostřední hrozba krachu některé banky prý v současnosti ani nehrozí. Ekonom Havel však přemítá, že pokud nějaká novela zaváděna je, tak k tomu, aby použita skutečně byla. „Já bych klientům přál, aby se něco takového (převzetí banky státem) nemohlo stát,“ uzavírá Havel. Jako prospěšnější navrhuje problémovou banku nechat zkrachovat.

Kabinet projednávání odložil

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL):

„Legislativní rada vlády měla k zákonu několik technických námitek, a proto jsme jeho projednání přerušili na týden. S obsahem novely není žádný problém.“

Návrh také obsahuje řadu dalších upřesnění, která umožňují České národní bance pružně reagovat na aktuální situaci v konkrétní bance. Centrální banka díky tomu může zabránit bance učinit rozhodnutí, která by měla negativní vliv na její finanční stabilitu nebo na zájmy jejích klientů. Zjednodušení procesu navýšení kapitálu banky by pak mělo bance v problémech umožnit, aby si chybějící kapitál co nejrychleji a pružným způsobem opatřila.

Novela podle ministerstva financí reaguje na skutečnost, že český právní řád neobsahuje dostatečnou oporu pro přijetí adekvátních kroků, jestliže je ohrožena stabilita jednotlivé banky nebo celého finančního sektoru. Ve většině evropských zemí rovněž platí nebo se zavádí norma, podle níž může stát banku v potížích urychleně rozprodat. Tím se zaručí přežití jejích zdravých částí a může se tak zachovat důvěra klientů.

Jan Havel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod