Softwaroví obři Oracle a Sun se dohodli na spojení

New York - Obchod roku dnes oznámila přední softwarová společnost Oracle. Za 7,4 miliardy dolarů, v přepočtu 154 miliard korun, koupí počítačovou firmu Sun Microsystems. Za jednu akcii firmy Sun nabídl 9,50 dolaru, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 42 procent. Transakci už schválilo představenstvo Sun a Oracle očekává, že bude dokončena letos v létě.

Sun, který je jedním z největších výrobců softwaru a vyspělých serverových počítačů, hledá silného partnera už delší dobu. O spojení jednal s dalším počítačovým gigantem, IBM. Námluvy obou firem, které byly podle médií v závěrečné fázi, však začátkem dubna zkrachovaly, kvůli nízké nabídce IBM. Ta si Sun cenila nejvýše na sedm miliard dolarů.

Podle analytiků bylo pro budoucnost Sun nalezení partnera důležité. Její příjmy za tři měsíce do konce prosince klesly o 11 procent a podíl hrubého zisku na tržbách se snížil na 41,9 procenta z předchozích 48,5 procenta. Sun byl miláčkem investorů v době rozkvětu technologického odvětví v 90. letech minulého století, v posledních deseti letech má ale problémy a musel propustit tisíce zaměstnanců.

Oracle spokojený navzdory krizi

Naopak Oracle, který je třetím největším výrobcem softwaru na světě, hospodářská krize příliš nezasáhla. Ve třetím čtvrtletí fiskálního roku mu sice nepatrně klesl zisk na 1,33 miliardy dolarů z loňských srovnatelných 1,34 miliardy dolarů, výsledky společnosti nicméně překonaly o něco pesimističtější odhady analytiků. Firma dokonce oznámila, že poprvé vyplatí dividendu. Celkové příjmy za tři měsíce do konce února pak stouply o dvě procenta na 5,45 miliardy dolarů.