Program Životní prostředí přispěje i na energetické úspory domů

Praha - Také prostředky na energetické úspory bytových domů by měl od podzimu nabízet operační program Životní prostředí (OPŽP). Mělo by jít o částku až 500 milionů eur (zhruba 13,4 miliardy korun) z dosavadních prostředků programu. Změnu musí ještě schválit Evropská komise. Podpora by měla jít na zateplování, výměnu kotlů a jiné úsporné opatření. Jakým způsobem bude tato pomoc vymezena vůči podobně zaměřeným programům Panel a Zelená úsporám, se zatím jedná. Dotace z druhého programu Zelená úsporám má v Česku poskytovat pět bankovních subjektů.

„My bychom měli dotovat bytové domy, ministerstvo pro místní rozvoj panelové domy a Zelená úsporám se bude orientovat na fyzické úspory,“ řekl Jan Kříž, ředitel odboru fondů Evropské unie na ministerstvu životního prostředí. OPŽP donedávna nemohl kvůli evropské legislativě poskytovat prostředky směřující na úsporu energií v bytových domech. Finance mohly být doposud použity pouze na veřejné budovy, jako například školy, domovy důchodců nebo radnice. Aktuálně OPŽP registruje přes 2300 schválených žádostí za více než 35 miliard korun. Celkově bude mít program do roku 2013 až 130 miliard korun.

Peníze z programu Zelená úsporám má poskytovat pět bank

Dotace z programu na zateplování nebo výměnu vytápění Zelená úsporám má poskytovat pět českých bankovních skupin. Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank to potvrdily. LBBW Bank pak uvedla, že se o účast v programu ucházela. Ministr životního prostředí v demisi ale řekl, že s LBBW počítá. Státní fond životního prostředí (SFŽP) jména bank oficiálně zatím neoznámil.

Program Zelená úsporám nabídne dotaci až 250 tisícům domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech až dalších 15 miliard korun, uvedli nedávno zástupci ministra životního prostředí.