Jak naložit s elektroodpadem?

Brno - Ačkoli byl dříve Den Země, který právě dnes probíhá, oslavou jarní rovnodennosti, přípomínkou jara, dostává v posledních letech čím dál tím větší ekologický nádech. Připomíná nám, že bychom se k naší planetě měli chovat také trochu slušně. Jednou z možností šetrného přístupu k přírodě je také ekologická likvidace elektroodpadu. Společnost Elektrowin dokonce o k životnímu prostředí šetrnému zbavování se starých domácích spotřebičů připravila informační kampaň, kterou zahájila právě na Den Země ve Slavkově u Brna. V rámci akce hodlá objet místa v celé České republice s cílem naučit občany správně zacházet s vysloužilými ledničkami, fény, ale také například zahradními sekačkami.

Informační kampaň „Zatočte s elektroodpadem“ připravila společnost Elektrowin, která se likvidací elektroodpadu zabývá. Jejím cílem je zvýšit informovanost lidí a zahájena byla dnes u příležitosti Dne Země ve Slavkově u Brna. Poté se možnosti dovzdělání v oblasti elektroodpadu dostane i občanům celé České republiky, přičemž konec projektu bude 27. října v Bystřici pod Hostýnem. V rámci kampaně, kterou představila v České televizi marketingová a PR ředitelka firmy Taťána Pokorná, firma rozesílá informační letáky do schránek, pro děti připravuje hry a znalostní kvízy. Ve Slavkově odhalila také miliontou ledničku mířící k ekologické likvidaci, která má upozornit na výsledky práce čtyři roky působící firmy.

Do tzv. elektroodpadu zahrnujeme veškerá vysloužilá elektrická zařízení, které v domácnosti najdeme. Řadí se sem tak vedle obligátní bílé techniky také fény, žehličky, ale i vrtačky či zahradní sekačky. Jejich nesprávná likvidace, tj. vyhození do klasického koše či kontejneru, podléhá sankci dle zákona o odpadech. Pokuta se může, jak v ČT připomněl generální ředitel společnost Elektrowin Roman Tvrzník, vyšplhat až do výše 20 tisíc korun a „místo posledního odpočinku elektrospotřebiče“ bychom si tak měli dobře promyslet.

Mnoho firem naštěstí při prodeji nového zařízení nabízí likvidaci dosavadního modelu. Pokud nový spotřebič nekupujeme, existuje možnost odvézt ho do sběrného dvora či v menších obcích předat v rámci mobilního svozu. Informace o umístnění sběrných dvorů najdeme například na webových stránkách městských úřadů či společnosti Elektrowin. Odběr starého spotřebiče je na dobrovolnosti každého prodejce, Elektrowin však vybavuje drobné prodejce tzv. sběrnými koši. V republice jich tak teď existuje již 1700. Lidé mohou zboží odevzdat také v rámci mobilního informačního centra firmy či v rámci kampaně v českých školách.

Vydáno pod