DPH za unijní projekty zaplatí za obce stát, protesty se změnily v dík

Praha - Stát dočasně vyjde vstříc obcím při čerpání podpory evropských dotací. Obce, které mají před podpisem projektů v rámci pátého kola Programu rozvoje venkova, za ně nebudou muset platit daň z přidané hodnoty. Placení DPH, jak je požaduje Evropská unie, bude tedy nutné až v dalším kole žádostí. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), který informaci uvedl v České televizi, se na opatření dohodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). Dnešní protest starostů se tak díky tomu změnil v děkovnou akci.

Zhruba stovka starostů malých obcí měla dnes právě proti novým pravidlům pro čerpání evropských dotací demonstrovat před ministerstvem zemědělství na pražském Těšnově. „Už jsme je nestačili odvolat, takže jsme protestní pochod za ministrem změnili v děkovný pochod,“ řekl novinářům starosta obce Suchá Loz a předseda politického hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík.

Gandalovič sice na akci nedorazil, přesto si vysloužil potlesk starostů. „Oceňujeme přístup pánů ministrů Gandaloviče a Kalouska, protože i přes nelehkou vnitropolitickou situaci, přestože jsou ministři v demisi, vyřešili chybu, která nastala špatným překladem a špatným vnímáním anglického, francouzského a českého překladu na straně Evropské komise,“ řekl Gazdík.

V rámci pravidel evropského rozvoje venkova není DPH uznatelnou položkou. „My jsme se snažili od počátku, kdy ten program administrujeme, toto s Evropskou komisí projednat. Po minulá čtyři kola jsme DPH za obce neustále platili,“ podotkl Petr Gandalovič, ministr zemědělství v demisi. „Domnívali jsme se, že se nám to nakonec podaří s Evropskou komisí vyjednat a že bude nakonec daň z přidané hodnoty uznatelná,“ dodal.

Pomoc je nejspíše poslední

Definitivní sdělení Evropské komise padlo na konci minulého roku. Koncem minulého týdne se ministři Gandalovič a Kalousek dohodli, že pro páté kolo se ještě ve státním rozpočtu najdou finanční prostředky, kterými DPH za obce doplatí. I ty obce, které jsou v současné době před podpisem smluv v pátém kole, budou mít DPH uhrazeno. Dohromady měly podle původních odhadů obce zaplatit státu 190 milionů korun, průměrně 400 tisíc až 600 tisíc korun na jednu z nich.

V dalších kolech už si budou obce DPH platit samy. Ministerstvo již dříve uvedlo, že rozhodnutí je konečné, změnu pravidel si totiž vyžádala Evropská komise. „To se nám samozřejmě nelíbí, považujeme to za neúspěch našich vyjednavačů u Evropské komise,“ vyjádřil postoj obcí k pravidlům platným od šestého kola Gazdík. Každá obec však nyní podle něj bude moci zvážit, zda se do projektu pustí, nebo ne, neboť podmínky bude znát předem.

Malé obce čerpají z Programu rozvoje venkova zejména na výstavbu vodovodů, lesních cest, úpravy náměstí či základních škol. „V současné době finanční krize obce nejsou schopny sehnat 19 procent prostředků navíc, když s nimi nepočítaly,“ uvedl Gazdík.

  • Petr Gazdík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/827/82622.jpg
  • Za starosty dorazili také senátoři Paukrtová a Štětina autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/827/82646.jpg