Šrotovné míří do USA, Obama s kongresmany dohodl návrh

Washington - Americký prezident Barack Obama se dnes s demokratickými kongresmany dohodl na návrhu šrotovného, které by podpořilo klesající odbyt automobilů v zemi. Vláda by lidem vyplácela za nahrazení starého vozu úspornějším modelem po dobu jednoho roku až 4500 dolarů (90 tisíc korun). Vládnoucí demokraté si od šrotovného slibují, že se díky němu prodá o jeden milion vozů navíc. To je zhruba desetina nynější velmi nízké úrovně. V dobrých letech se v USA prodává ročně asi dvakrát více, tedy přes 18 milionů automobilů.

„Stimulací spotřební poptávky po nových vozech tento návrh přímo prospěje domácím automobilovým výrobcům, kteří byli současným ekonomickým poklesem zasaženi nejhůře,“ řekl poslanec za stát Michigan a známý spojenec automobilového průmyslu John Dingell.

Automobilový trh ve Spojených státech se v dubnu propadl meziročně o třetinu a pokles zažil již 18. měsíc po sobě. Prodeje sráží dolů ekonomická krize a nyní i obavy zákazníků z bankrotů předních domácích automobilek General Motors a Chrysler.

Šrototvné však nepomůže jen ekonomice. Obamova administrativa ho může prezentovat také jako součást boje proti globálnímu oteplování. „V podmínkách toho opatření je, že auta, která se budou nově kupovat, musí mít nižší spotřebu než auta, která půjdou do šrotu,“ vysvětlil analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Šrotovné letos zavedla řada zemí Evropy, zejména těch, kde je silný automobilový průmysl, a nyní se tento krok připravuje i v České republice. Zatímco některé automobilky opatření vítají a zvyšují díky němu odbyt, jiní výrobci to kritizují a ekonomové to z celkového hlediska hodnotí jako spíše kontraproduktivní krok.

Vydáno pod