Cena ropy se po půl roce vrátila nad 60 dolarů

Londýn - Cena ropy se dnes poprvé za šest měsíců vrátila nad 60 dolarů za barel. K jejímu nárůstu přispěly slabý dolar a růst na akciových trzích. Americká ropa se vyšplhala až na 60,08 dolaru za barel, tedy nejvýše od loňského listopadu. Kolem 15:00 středoevropského letního času se prodávala za 59,82 dolaru, takže proti pondělnímu závěru stoupla o 1,32 dolaru. Severomořská ropa Brent zdražila o 1,16 dolaru na 58,64 dolaru. Ta tíhne ke zdražování pokaždé, když padá dolar.

Cena americké ropy již stoupla o více než 80 procent z lednového minima 32,70 dolaru za barel. Stále je však hluboko pod rekordním maximem 147,27 dolaru, na které se vyšplhala loni v červenci.

Zotavení globálních akciových trhů tento měsíc kvůli očekávání možného zlepšení ekonomického klimatu podpořilo růst ceny ropy navzdory skomírajícímu stavu její poptávky. Roli hraje také slábnoucí dolar. „Americký dolar je mírně slabší, což by mohlo mít význam,“ říká Tony Machacek z firmy Bache Commodities.

Světová finanční krize srazila poptávku po ropě, čímž byl vytvořen masivní převis nabídky. Ten představuje odhadovaných 100 milionů barelů ropy uskladněných v tankerech na moři. Sklady dosahují nejvyšších hodnot za posledních devatenáct let.