Navzdory krizi postaví Volkswagen továrnu v USA do roku 2011

Atlanta - Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje otevřít svou novou továrnu ve Spojených státech amerických do roku 2011. Ředitel továrny Frank Fischer dnes v noci prohlásil, že firma navzdory nepříznivým podmínkám na trhu neplánuje žádné odklady při výstavbě závodu. Továrna ve státě Tennessee by měla stát miliardu dolarů (zhruba 20 miliard Kč) a vyrábět 150 tisíc vozů ročně.

Volkswagen ohlásil plán na výstavbu továrny v USA loni v červenci. Od té doby se ale ekonomické podmínky prudce zhoršily. Šéf amerických aktivit VW Stefan Jacoby v březnu předpověděl, že celkový prodej automobilů v USA by se letos mohl propadnout pod deset milionů vozů z loňských 13,2 milionu. Podle Fischera by však měla poptávka po automobilech v USA do roku 2010 oživit.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s propadem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Propadá se také trh v Evropě. V prvních čtyřech měsících letošního roku tam klesly prodeje aut o 15,9 procenta. V dubnu pak registrace nových vozů proti loňsku klesla o 12,3 procenta a propadá se už 12 měsíců v řadě.

Krize zasáhla i samotný Volkswagen, v roce 2008 prodala celá skupina 6,257 milionu vozů a její čistý zisk byl 4,8 miliardy eur (135 miliard Kč). Provozní zisk automobilky spadl za první tři letošní měsíce o 76 procent. Na konci února největší evropská automobilka poprvé po 25 letech zavedla ve svých německých závodech omezený pracovní režim. Volkswagen údajně očekává pro letošek pokles zisku zhruba o 90 procent.