Zálusk na Opel mají Fiat, Magna a Ripplewood

Berlín - Americký koncern General Motors potvrdil, že obdržel nabídku na převzetí německé automobilky Opel celkem od tří zájemců. Ti budou do firmy buď investovat, anebo ji převezmou. Nabídku podal italský Fiat, kanadsko-rakouský výrobce autodílů Magna a investiční společnost Ripplewood Holdings.

Německá vláda nabídky stále ještě nezveřejnila a mluvčí GM Europe o nich hovořil pouze pod podmínkou zachování anonymity. Ze tří uvedených zájemců pouze Fiat přiznal, že nabídku opravdu podal, a to jak na Opel, tak i na britskou značku Vauxhall, která je rovněž součástí GM. Mluvčí Fiatu ale řekl, že italská firma nepočítá se švédskou automobilkou Saab, která je na prodej samostatně. Všechny tři značky, tedy Opel, Vauxhall a Saab, prodává General Motors proto, aby urychlil svou vlastní restrukturalizaci.

„Pokud bude tato transakce završena, vytvoříme novou společnost, která bude zahrnovat aktivity Fiat Group Automobiles (včetně jejího podílu v automobilce Chrysler) a společnosti Opel,“ uvedl Fiat. Německý list Frankfurter Rundschau napsal, že Fiat je připraven v případě převzetí Opelu stáhnout z trhu svoji značku Lancia. Díky tomu bude Fiat moci garantovat zachování všech továren Opelu. Ve středně dlouhém období však bude muset uzavřít továrnu Vauxhallu v britském Lutonu.

Do hry se dere i ruský GAZ

Ripplewood ani Magna se zatím veřejně nevyjádřily. Ruská automobilka GAZ nicméně uvedla, že věří, že Magna nabídku na převzetí podala. GAZ se totiž netají svým záměrem na vytvoření společného podniku s Magnou a Opelem, v nabídce Magny by měl podle dnešního vyjádření působit jako průmyslový partner.

Na rozhodnutí o prodeji Opelu čeká zhruba 25 tisíc zaměstnanců, kteří pro automobilu pracují kromě německých továren také v Belgii, Polsku Portugalsku a Británii. Firma už dříve uvedla, že potřebuje pomoc zhruba 3,3 miliardy eur z veřejných zdrojů, aby se vyhnula zavírání továren a propouštění.

Německá vláda se v úterý dohodla se skupinou bank na podmínkách překlenovacího úvěru pro Opel. Před jeho poskytnutím se však musí vyjasnit otázky ohledně nového investora do podniku

Opel
Zdroj: ČT24