Urban chce urychlit dostavbu Temelína

Praha - Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) chce předložit zákon, který by urychlil výstavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Urban si od zákona slibuje zjednodušení administrativních postupů při jednání o výstavbě energetických zdrojů. Dosáhnout by se toho mělo tak, že tato díla budou považována za stavby ve veřejném zájmu.

Energetická společnost ČEZ již loni v létě podala žádost o posouzení vlivu dostavby jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí (EIA), což jí předepisuje stávající legislativa. Je to mezinárodní proces, do něhož se zapojí i sousední země, především Německo a Rakousko. Závěrečné stanovisko a rozhodnutí, zda ministerstvo životního prostředí stavbu dalších dvou bloků posvětí, by mohlo být známo nejspíš v polovině roku 2010.

Diskuse o tom, zda Temelín dostavět, či ne se táhne již několik let. V Temelíně byly původně plánovány čtyři reaktorové bloky, v devadesátých letech byla ale stavba dvou z nich zastavena. Dostavbu jaderné elektrárny Temelín doporučila mimo jiné Pačesova komise, naopak zásadně proti jsou zelení.

Urban odhadl náklady na výstavbu každého z nových bloků temelínské jaderné elektrárny na 100 miliard korun. Vedle pokračování v investicích do energetiky je podle něj třeba na ekonomickou krizi a pokles zakázek podniků reagovat pokračováním práce na všech dopravních stavbách. „Bylo by zločinem tyto práce přerušit,“ podotkl.