Průmyslová výroba klesla téměř o čtvrtinu

Praha - Průmyslová výroba se v Česku za měsíc duben meziročně propadla o 23,2 procenta. Ještě v březnu to přitom bylo o pět procent méně. Největší zátěží pro průmysl je podle analytiků ocelářství, kde došlo k výraznému omezení produkce. Negativně na české hospodářství působí také vývoj ekonomických ukazatelů v Německu a v USA. Dokud tam nenastane obrat, nemůžeme čekat dobré zprávy ani v Česku.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky tuzemský průmysl v dubnu zklamal svým hlubokým propadem. „Pokud data očistíme o pracovní dny, průmysl pak stagnuje od ledna okolo minus 21 procent. To nejhorší by však již český průmysl měl mít za sebou. Do kladných čísel se ovšem dostaneme nejdříve na konci letošního roku či začátku toho příštího,“ řekl Škopa.


Dubnová data vrací průmysl na úroveň z února, kdy pokles dosáhl 23,4 procenta. „Ukazuje se, že hospodářská recese je mnohem hlubší a vážnější, než se předpokládalo, a bude mít značný dopad na další pokles růstu HDP v tomto roce,“ uvedl prezident České hospodářské komory Petr Kužel.

Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl:

„Stále nejsme na dně, stále musíme být připraveni na to, že budou přicházet špatné zprávy. Například míra nezaměstnanosti ještě minimálně rok poroste.“

Největší nadějí pro český průmysl jsou podle Kužela státní zakázky. „Stát by měl a musí najít v rozpočtu peníze a prostřednictvím nových státních zakázek maximálně podpořit český průmysl a udržení stávajících pracovních míst, která vytváří,“ zmínil Kužel. S tím souhlasí také prezident Svazu průmyslu a dopravy. „Je potřeba víc spoléhat na strukturální fondy, investovat do infrastruktury, zadávat víc zakázek,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24.

Tato opatření ale nebudou účinkovat hned, a tak se zdá, že česká ekonomika zůstane v červených číslech rovněž ve druhém čtvrtletí. Skeptičtí jsou analytici i k celoročnímu výsledku tuzemského průmyslu. Očekávají propad mezi 10 až 15 procenty.