Do Česka mířilo 270 kilo životu nebezpečného želé

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s celní správou zadržela na hranicích zásilku 270 kilogramů želatinových pohárků původem z Vietnamu, u nichž při konzumaci hrozilo riziko udušení. Nebezpečné byly kvůli malým rozměrům a tvaru, obsahují navíc želírovací látku karagenan, která riziko zadušení ještě zvyšuje. Výrobek se však na český trh nedostal.

Nebezpečí je způsobeno kombinací různých rizikových faktorů, především tvaru, velikosti a způsobu konzumace, kdy se želatina z plastového pohárku do úst překlápí nebo nasává. Případné vdechnutí pak může vyvolat záchvaty kašle či přímo dušení. „Kvůli aditivním látkám, jako je karagenan, se želatina v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje,“ řekla mluvčí SZPI Šmídtová.

Karagenan (E470) patří do skupiny přídavných látek vyrobených z mořských řas a gum. Ty se smějí přidávat pouze do určitých potravin, mezi něž želatinové cukrovinky nepatří. Prodej želatinových cukrovinek ve tvaru minipohárků s karagenanem jsou v Evropské unii zakázané od roku 2004.