Irsku znovu klesl rating, nemusí to být naposled

Dublin - Agentura Standard and Poor's (S&P) dnes snížila Irsku celostátní rating, a to už podruhé za poslední tři měsíce. Učinila tak kvůli obavám, že bankovní sektor země bude potřebovat další miliardy státních eur, navíc S&P varovala před dalším snížením irského ratingu v budoucnu. Rating Irska se podle S&P může ještě snížit, pokud se bude kvalita aktiv v irském bankovním systému zhoršovat rychleji, než agentura předpokládá. Úvěrová důvěryhodnost Irska má nyní známku AA místo dosavadních AA+, ještě před třemi měsíci byl rating Irska AAA.

Ministr financí Brian Lenihan v reakci na krok S&P uvedl, že se v nižším ratingu odráží poslední vývoj na finančních trzích. Dodal, že hospodářská politika Irska natočila bývalého „keltského tygra“ správným směrem. S&P připomněla, že snížení ratingu předcházely ztráty zestátněné banky Anglo Irish Bank, které byly v horním okraji očekávání. Agentura se také odvolává na rozsah vládního plánu vytvořit banku, na niž se z bankovního systému převedou takzvaná špatná aktiva.

Nově vytvořená National Asset Management Agency začne fungovat v červenci. Předpokládá se, že na ni přejdou toxická bankovní aktiva v účetní hodnotě až 90 miliard eur. Bankovnímu systému to sice uleví, ale státní dluh by tím mohl vzrůst na 100 procent hrubého domácího produktu z loňských 41 procent.


Snížení známky a negativní ratingový výhled jsou nepříjemnou zprávou pro koaliční vládu premiéra Briana Cowena, kterou v úterý čeká hlasování o důvěře. Vládní strana Fianna Fáil si navíc výrazně pohoršila ve víkendových volbách do Evropského parlamentu.

Snížení ratingu Irska oslabilo kurz eura a posílilo dolar, který díky tomu navázal na zisky z minulého týdne. V pátek navíc dolaru prospěla čísla z trhu práce, která byla příznivější, než se čekalo. Kurz eura se odpoledne snížil o 0,7 procenta na 1,3875 USD/EUR.