V penzijních fondech je šestimiliardová díra

Praha - Tuzemské penzijní fondy, ve kterých spoří na důchod více než čtyři miliony Čechů, mají problémy. Kdyby se jejich klienti naráz rozhodli vybrat svoje vklady, chybělo by fondům na splnění jejich požadavku 5,9 miliardy korun. Píší o tom Hospodářské noviny. O situaci se zajímá Česká národní banka, která se snaží prosadit důslednější kontrolu hospodaření penzijních fondů.

Za problémy v hospodaření penzijních fondů stojí hlavně ztráty z obchodů na akciových trzích a vysokých provizí, které fondy v minulosti vyplatily finančním poradcům za uzavření smlouvy s novým klientem. „Znamená to, že kdyby se najednou všichni klienti rozhodli svoje peníze vybrat, šest miliard by v systému chybělo,“ uvedla náměstkyně ministra financí Klára Hájková.

Vklady ohroženy nejsou, nejspíš se ale nezhodnotí

Vklady střadatelů ohroženy nejsou. Klientům zákon garantuje, že se jim v nejhorším případě vrátí alespoň to, co do systému vložili, plus státní podpora, tedy maximálně 150 korun měsíčně. Klientům ale na druhou stranu hrozí, že se jejich peníze v dalších letech prakticky vůbec nezhodnotí. Fondy totiž budou chtít zalepit díru v hospodaření právě omezením výnosů, které klientům připisují.

Asociace penzijních fondů problémy v hospodaření připouští, přesnou výši deficitu ale neuvedla. „Pohyboval se v řádu miliard korun, ale domluvili jsme se, že částku nebudeme zveřejňovat, aby si ji lidé špatně nevykládali,“ řekl šéf asociace Jiří Rusnok. „Děláme všechno pro to, abychom situaci napravili,“ dodal.

ČNB podle Rusnoka například chce, aby fondy vytvářely rezervy k rizikovým obchodům, jako jsou investice do akcií či nemovitostí. Požaduje také přesné stanovení pravidel, podle kterých by akcionáři fondů museli doplňovat kapitál.

Prostřednictvím penzijních fondů si v Česku na důchod spoří přes 4,3 milionu lidí. Jejich peníze se ale v posledních měsících příliš nezhodnocovaly. Loni se zisk penzijních fondů propadl na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun v roce 2007.