Parcelu na Měsíci už má přes osm milionů lidí

Praha - Přestože to někteří označují za podvod, pozemky na Měsíci jdou dobře na odbyt. Alespoň jeden akr už má na Měsíci víc než osm milionů lidí - z toho 15 tisíc Čechů. Mezi šťastnými měsíčňany figuruje například předseda ČSSD Jiří Paroubek či pražský primátor Pavel Bém. Podle informací Filipa Rajcharta z Lunární ambasády ho oba politici dostali darem k narozeninám. Kromě komerčních projektů existují ale i nekomerční, mezi něž patří například projekt Mars Science Laboratory spuštěný americkou NASA, v rámci kterého se může dostat na sousední planetu jméno každého z nás.

„Nejlevnější pozemek na Měsíci stojí 999 korun s tím, že velikost je 4 047 metrů čtverečních, což je jeden americký akr,“ řekl České televizi Rajchart. Koupit je možno ale také luxusní pozemky. Za VIP parcelu v Měsíčním Beverly Hills s rozlohou tři akry zaplatí zájemce 25 tisíc korun.

Výměnou za zaplacenou sumu dostane kupující list vlastnictví, který obsahuje jméno a datum narození nového majitele a dále číslo pozemku, jenž koupil. Navíc dostane nový majitel mapu, kde je podle souřadnic naznačené, kde se pozemek, který vlastní, nachází. Majitel pozemku v elitní čtvrti získá navíc certifikáty v luxusních rámech či pas občana Měsíční republiky.

A na co se vlastně využívají peníze, které lidé za pozemky zaplatí? „Peníze jsou zajímavá stránka tohoto byznysu. Poměrně velká částka peněz odchází do Lunární ambasády do Nevady za panem doktorem Dennisem Hopem,“ uvedl Rajchart. Hope celý projekt vymyslel a nechal si ho od amerických úřadů patentovat.


Prodej parcel na Měsíci se rychle vzpamatoval i z hospodářské krize

Stejně jako jiné sféry byznysu i prodej pozemků na Měsíci zasáhla hospodářská krize. Prodej spadl téměř na nulu, a tak například Lunární ambasáda pro Českou a Slovenskou republiku musela slevit. V březnu byl nejlevnější pozemek na Měsíci k mání za 799 korun. Tato akce ovšem trvala jen měsíc, pak se prodeje opět rozhýbaly a Lunární ambasáda se mohla vrátit k původním cenám.

Pozemky na měsíci se v Česku prodávají od roku 2005. Právě letošní rok, který je díky čtyřicátému výročí prvního přistání člověka na Měsíci rokem astronomie, považují protagonisté projektu za velký třesk a důvod k expanzi. Měsíčňanem se letos stal například český herec Pavel Trávníček.

Recese, nebo důmyslný podvod?

Prodej pozemků na Měsíci má celou řadu kritiků. Shodují se v tom, že se jedná o podvod, podle mezinárodních smluv nelze prý vlastnit pozemky na vesmírných tělesech. Lunární ambasáda ale kritikům oponuje s tím, že v mezinárodních smlouvách je mezera, která umožňuje vlastnictví pozemků na vesmírných tělesech fyzickým a právnickým osobám. Své nároky nemohou uplatňovat pouze státy.

„To, co nepatří nikomu, si každý může přivlastnit. Právě této “mezery„ v zákonech si všiml Dennis Hope, který v roce 1980 požádal příslušné úřady státu Kalifornie o registraci vlastnického práva,“ píše se na webu Lunární ambasády. Úřady daly Hopovi za pravdu a vystavily listiny, které jeho vlastnictví Měsíce potvrzovaly. Nyní se neděje nic jiného než to, že Hope takto nabyté parcely prodává.

Filip Rajchart z Lunární ambasády:

„My přinášíme lidem radost, přinášíme jim úsměv, přinášíme jim opravdu netradiční dárek.“


Na Mars zadarmo

Zatímco za pozemky na Měsíci se musí platit, na Mars může každý vyrazit zcela bezplatně. „Až se za dva roky vydá v rámci projektu Mars Science Laboratory na cestu na povrch Marsu průzkumné automatické vozidlo Curiosity, ponese na své palubě kromě vědeckých přístrojů také čip se jmény lidí z celé planety Země, kteří využijí nabídky NASA,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 publicista Pavel Toufar.

Cesta k tomu, aby jméno každého, kdo bude mít zájem, letělo na Mars, je velmi jednoduchá. Stačí kliknout na stránky NASA věnované tomuto projektu a zaregistrovat tam své jméno a příjmení. Zároveň si zde každý může vytisknout certifikát, který prokazuje, že jeho jméno poletí na sousední planetu. „V záplavě všelijakých komerčních nabídek na prodej pozemků na Měsíci, Marsu nebo dokonce i na Venuši, za tuto možnost přitom nezaplatíte ani korunu,“ dodal Toufar.