Hlavní závod Crystalexu získá CBC Invest, nabídl 360 milionů

Praha/Nový Bor (Českolipsko) - Klíčovou výrobu zkrachovalého podniku Crystalex z Nového Boru získá firma CBC Invest s ruským kapitálem, kterou zastupuje podnikatel ze Světlé nad Sázavou Jiří Hudera. Rozhodl o tom dnes věřitelský výbor. Za hlavní výrobní závod včetně provozů v Hostomicích na Teplicku a Karolince na Vsetínsku firma údajně nabídla více než 360 milionů korun. Prodej vybranému zájemci musí však nejdříve schválit soud.

„S výsledkem jsme spokojeni, myslíme si, že soutěž probíhala regulérně a těšíme se na to, že budeme moci zahájit výrobu Crystalexu,“ uvedl Hudera. Podle něho však chvíli potrvá, než bude moci CBC Invest výrobu plně převzít. „Podle situace na trhu předpokládáme, že budeme startovat zhruba 2 vany a 4 automatické linky na výrobu kalíškoviny. Předpokládáme, že zaměstnáme zhruba 500 osob, všechno souvisí se situací na trhu,“ vylíčíl Hudera.

Crystalex byl jedním z klíčových podniků zadlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výběrové řízení na jeho prodej vyhlásila insolvenční správkyně ve spolupráci s firmou Deloitte Advisory 9. června letošního roku. Samostatně je na prodej vedle hlavního balíku například ruční výroba ve Vrbně pod Pradědem nebo stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft. O jejich nových vlastnících zatím informace nejsou.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

CBC Invest již o jednu sklárnu stála

Hudera se již zúčastnil výběrového řízení na Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Neuspěl a sklárny v červnu získala společnost Vivaria. Hudera však chce, aby soud prohlásil prodej za neplatný, protože nebyl v souladu se zájmy věřitelů a zájemci neměli stejné podmínky. Chystá proto žalobu.

O hlavní výrobu Crystalexu se původně zajímalo 16 investorů z tuzemska i zahraničí. Do dalšího kola nakonec postoupilo sedm zájemců, kteří složili třicetimilionovou jistinu a podali konkrétní nabídku. Postupně se ale výběr ještě zúžil na šestici zájemců. Vážnými zájemci o hlavní podnik byli také majitel dodavatele autodílů Brano Group Pavel Juříček a majitel harrachovské sklárny František Novosad, kteří kvůli tomu založili společný podnik. Do dnešní licitace se ale nezapojili.

Odboráři: Doufáme, že se podnik plně rozjede co nejdříve

„Bor je naprosto mrtvé město, je tady kolem 20 procent nezaměstnaných. Chodí ke mně zaměstnanci a ptají se, kdy se to rozjede. Jsme rádi, že se to konečně rozhodlo, a všichni doufáme, že nový majitel bude chtít podnik rozjet co nejdříve, pokud možno do konce roku,“ říká František Kuric, předseda odborového svazu Crystalex a.s., Nový Bor. Podle zákulisních zpráv by se však zaměstnanci v kompletním počtu 1600 pracovníků vrátit neměli. Hovoří se o radikálním snížení až na čtvrtinu, což Hudera již dnes naznačil.

Novoborsko je z pohledu nezaměstnanosti sedmým nejhorším regionem Česka. Jak dokládají slova starosty Nového Boru Jindřicha Mareše z ODS, horšící se sociální situace nepracujících zaměstnanců Crystalexu dopadá na celé město. „Stoupá počet drobných krádeží v obchodech, je to měsíc od měsíce horší,“ stěžuje si Mareš.