Insolvenčních správců má být míň než desetina

Praha – Hospodářská krize způsobila problémy firmám i domácnostem. Není proto divu, že kvůli ekonomickým problémům v Česku prudce stoupá počet insolvenčních řízení. Přesně opačným směrem se ale patrně už zanedlouho posune počet insolvenčních správců. Kvůli změně zákona budou od ledna potřebovat zkoušky ministerstva spravedlnosti. Zatím je má jen zlomek z nich.

V letošním prvním pololetí bylo v Česku podáno téměř o 58 procent víc insolvenčních návrhů. Celkem jich tak za první půlrok bylo 4021. Insolvenčních správců je v současnosti přes tři tisíce. Od nového roku budou ale potřebovat ministerskou zkoušku a tu má zatím 119 z nich. Tak výrazný propad v počtu se podle Borise Kučery ze Svazu průmyslu a obchodu neobejde bez následků. „Bude se protahovat konkurzní řízení, a to bude mít dopad na všechny,“ míní.

Za pravdu mu dává i Komora specialistů pro krizové řízení a insolvenci. „Snažili jsme se dosáhnout toho, aby se posunul termín pro složení zkoušek, aby se ta lhůta letošního roku posunula dále, ale nebyli jsme v tomto směru úspěšní,“ podotýká prezidentka komory Jarmila Veselá.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti ujišťuje, že lidí bude dost. Zmíněné tisíce správců se podle ní často insolvenčním řízením vůbec nevěnovaly a podle ministerských propočtů by jich měly stačit jen asi dvě stovky. V krajním případě počítá ministerstvo s tím, že může předseda soudu správcem jednorázově ustanovit i odborníka bez zkoušky.