4000 státních úředníků do konce roku nejspíše přijde o místo

Praha - Do konce letošního roku by mělo být z úřadů propuštěno až 4000 státních úředníků. Podle odborů chce stát v souvislosti s osekáváním státního rozpočtu propouštět nejspíš u celní správy, vězeňské služby, justiční stráže a v armádě. Informuje o tom dnešní vydání deníku MF Dnes. Vláda už letos zmrazila růst platů státních zaměstnanců a seškrtala 13 287 takzvaných mrtvých duší, tedy prázdných míst ve státní správě, na kterých reálně nikdo neseděl, ale na něž dostávala jednotlivá ministerstva ze státního rozpočtu peníze. Tato opatření však prý nestačí.

„Počítá se s dalším zeštíhlováním výdajů na administrativu a státní správu,“ potvrdil ministr financí Eduard Janota, který nedávno uvedl, že by v nouzi nejvyšší musely být kvůli úsporám zrušeny některé státní instituce, výzkumné ústavy či podřízené organizace.

Některé činnosti veřejné správy by dokonce mohli být převedeny na soukromníky. Plány na propouštění potvrdil i premiér Jan Fischer. Ten uvedl, že některá ministerstva by s redukcí počtu zaměstnanců souhlasila.

Například Česká geologická služba, která je příspěvkovou organizací ministerstva životního prostředí, bude muset v krajním případě propustit 70 pracovníků z celkových 270.

Alena Vondrová, Odborový svaz státních orgánů a organizací

„Odhaduji, že celkem bude muset státní služby opustit do konce roku až 4000 lidí.“

Celní správa spadající pod ministerstvo financí podle svého mluvčího Jiřího Bartáka ke konci roku snižuje stavy o 421 míst z 6690. „Ještě ale nevíme, v kolika případech půjde jen o škrtnutí prázdných židlí,“ uvedl podle MF Dnes Barták.