Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou míru na minimu

Frankfurt nad Mohanem - Podle všeobecného očekávání ponechala dnes Evropská centrální banka (ECB) základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 1,0 procenta, kde je již čtyři měsíce. Prezident banky Jean-Claude Trichet uvedl, že ekonomika eurozóny se zřejmě stabilizuje po předchozím prudkém poklesu a čeká ji velmi pozvolné oživení. Podobná prognóza zazněla i u Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která předpověděla, že eurozóna se k růstu vrátí v tomto čtvrtletí.

ECB podle Tricheta zlepšila odhad vývoje ekonomiky eurozóny pro letošní i příští rok. Letos tak banka očekává pokles hrubého domácího produktu v zemích používajících euro o 3,8 až 4,4 procenta, zatímco dříve počítala s propadem o 4,1 až 5,1 procenta.

Nový odhad pro příští rok se pohybuje v rozpětí od poklesu o 0,5 procenta po nárůst o 0,9 procenta. Dřívější prognóza přitom uváděla rozpětí od poklesu o rovné procento po nárůst o 0,4 procenta.

Evropská centrální banka analytiky nezklamala (zdroj: ČT24)

Ekonomika eurozóny se dočká pozvolného oživení

Trichet upozornil na rostoucí známky hospodářské stabilizace v eurozóně a dalších zemích. „To je v souladu s očekáváním, že výrazný pokles ekonomické aktivity končí a nyní ho následuje období stabilizace a velmi pozvolného oživení,“ dodal.

Petr Dufek, analytik ČSOB

„Nečekali jsme ani tak velké zlepšení, protože výsledky za první pololetí nebyly nijak slibné a spíše ukazovaly ještě horší propad.“

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla proti předešlému čtvrtletí již jen o 0,1 procenta po rekordním poklesu o 2,5 procenta v prvním čtvrtletí. Dnešní aktualizovaná prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj předpověděla, že eurozóna se v tomto čtvrtletí vrátí k růstu. Všeobecně však převládají obavy z toho, co se stane, až vlády a centrální banky přestanou ekonomikám poskytovat podporu v podobě zvýšených výdajů a rekordně nízkých úroků.

Eura
Zdroj: ČT24