Hypotéky jsou levnější, banky chtějí nahnat nové klienty

Praha – Hypoteční trh letos meziročně kvůli recesi propadl o zhruba třetinu, banky proto s příchodem podzimu ve snaze dohnat letošní propad prodejů vyrukovaly s výhodnějšími nabídkami hypotečních úvěrů. Zájemci tak mohou počítat především s nižšími úrokovými sazbami, které začínají i pod hranicí pěti procent. Banky ale také odpouštějí poplatky a nabízejí akční slevy.

Nejnověji oznámily příznivější podmínky u svých hypoték GE Money Bank a Hypoteční banka. GE má úvěry s tříletou a pětiletou fixací s úrokovou sazbou již od 4,99 procenta pro hypotéky až do 80 procent hodnoty nemovitosti. Doposud sazby začínaly od 5,35 procenta. Na nejnižší sazbu ale může dosáhnout jen majitel vybraných účtů v GE spolu s uzavřeným pojištěním schopnosti splácet.

Hypotéka po webu, kterou provozuje největší tuzemský poskytovatel hypotečních úvěrů Hypoteční banka ze skupiny ČSOB, je přechodně se zvýhodněnou úrokovou sazbou od 5,15 procenta. Zatím neznámé novinky zřejmě chystá i Česká spořitelna (ČS), podle které český hypoteční trh čeká oživení.

Zlevňování hypoték (zdroj: ČT24)

Už na přelomu letních prázdnin představily hypotéky Komerční banka a Wüstenrot. KB dočasně zvýhodnila hypotéky s fixací na pět a více let. Garantuje úrokovou sazbu 5,29 procenta. Dosud nabízela úrok nejméně 5,39 procenta. Nabídka je pro hypotéky do 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Wüstenrot hypoteční banka snížila úrokové sazby občanských hypotečních úvěrů s fixacemi do tří let. Nejvíce, o půl procentního bodu, u ní klesl úrok u jednoletých hypoték, které je možné čerpat s úrokem od 4,75 do 5,05 procenta.

Banky se snaží zaujmout i jinak než sazbami. GE Money těm, kteří o hypotéku zažádají do 31. října a smlouvu podepíší do konce roku, nebude účtovat poplatek za zpracování, který může být až 25 tisíc korun. Hypotéka po webu je zase poskytována bez poplatku za zpracování úvěru a se zvýhodněným poplatkem za odhad ceny nemovitosti.

Navázat na nejúspěšnější hypoteční roky se ale bankám zřejmě stejně nepodaří. Třeba podle odhadu šéfa Hypoteční banky Jana Sadila banky letos poskytnou občanům hypotéky za 80 až 85 miliard korun. Loni banky vykázaly hypotéky za 114 miliard korun a předloni dokonce za rekordních 142 miliard korun.

Bankovky
Zdroj: ČT24