Janota v OVM: V pondělí skončí celá dozorčí rada ČSA

Praha - V pondělí na jednání valné hromady Českých aerolinií bude odvolána celá dozorčí rada ČSA. V pořadu Otázky Václava Moravce to oznámil ministr financí Eduard Janota. „Dojde k razantní obměně dozorčí rady. Co se týče představenstva, tak jeho případný odchod bych považoval za logické vyústění celé situace,“ uvedl ministr. Zároveň upozornil, že stát v žádném případě neustoupí požadavkům odborů.

Z dozorčí rady ČSA již v pátek odstoupili její předseda Ivan Kočárník a členka rady a primátorka Chomutova Ivana Řápková. V pondělí je bude podle Janoty následovat i zbytek rady. Podle informací České televize zamíří do dozorčí rady ČSA krizový manažer Miroslav Novák a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ekonom Miroslav Zámečník. „Oba pánové jsou adepty, situace však není uzavřena, musíme znát názor druhé strany,“ uvedl Janota.

Sám Zámečník nechtěl svoje směřování do ČSA potvrdit, ale jeví se jako velmi pravděpodobné. Zároveň Janota popřel, že by do rady mohl nastoupit ekonom a člen ČSSD Jan Mládek. V dozorčí radě by totiž podle ministra neměli být žádní zástupci politických stran. „Musí přijít experti, kteří vytvoří byznysplán, podle kterého firma bude schopná nadále fungovat,“ dodal Janota.

Řápková obvinila ČSSD, že kryje Tvrdíkova selhání

Řápková jako důvod své rezignace uvedla útoky politiků ČSSD a odborářů ČSA na management a vedení společnosti. Kočárník i Řápková vidí původ kritické situace firmy, která se dostala do téměř dvoumiliardové ztráty, v chybách předchozího vedení firmy a nynějšího volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka, který nakoupil více nových letadel, než byla firma schopna zaplatit. Řápková v Otázkách uvedla, že po Tvrdíkovi nezbyla ve firmě ani koruna, pouze velké závazky na několik let, které stále trvají. Také mu vytkla, že přiznal pilotům neúnosně vysoké platy.

Tvrdík se ovšem hájí tím, že obnova letadel byla nutná a ve smlouvách výhodná. Navíc podotkl, že aerolinie i po jeho odchodu nakoupily dalších 8 letadel, byť nemusely. Současnému vedení vytkl také to, že nevýhodně prodalo ČSA Cargo neprůhlednému majiteli, kterému se nyní nedaří. Částečnou odpovědnost za vysoké platy pilotů však připustil a uznal, že jsou i nyní klíčovým problémem. Otázkou však je, proč i členové dozorčí rady pobírají za každé zasedání 50 tisíc korun, pokud je firma ve špatné kondici.

Současné složení dozorčí rady ČSA:

Místopředsedové Tomáš Uvíra a Dušan Horák a členové Tomáš Brabec, Jan Bürgermeister, Ivan Foltýn, Roman Boček, Radomil Kratochvíl, Jaroslav Lorenc, Petr Polák a Pavel Škvára.

Chomutovská primátorka Ivana Řápková
Zdroj: ČT24