Český maloobchod meziměsíčně ožil, meziročně dál klesal

Praha - Celkové maloobchodní tržby v červenci bez sezónního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta stejně jako v předchozím měsíci. Maloobchod tak hlásí propad již podesáté za sebou. Největší podíl na červencovém poklesu měl opět prodej automobilů a nepotravinářského zboží. V meziměsíčním srovnání se už ale v maloobchodu začíná blýskat na lepší časy, sezónně očištěné tržby vzrostly o 1,1 procenta.

První prázdninový měsíc příliš nepotěšil především prodejce aut, jejich tržby klesly o víc než 15 procent. Podobně na tom byli také obchodníci s nepotravinářským zbožím. Češi v červenci méně utráceli i za výrobky do domácnosti.

Paradoxem bylo, že maloobchodníkům příliš nepomohly ani slevy, Čechům se prostě do utrácení nechtělo. „Maloobchodníci v tuhle chvíli nemohou nijak zvyšovat ceny, naopak ceny jdou dolů a v tuhle chvíli hovoříme pouze o tom, že slevy a různé zvýhodnění mají dopad pouze udržovací,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 analytik Tomáš Volf.

Maloobchodní tržby v červenci (zdroj: ČT24)

Češi se do obchodů podle odborných odhadů vrátí až před Vánocemi, kdy obchody zaplaví slevy. Utrácet ale budou méně než v uplynulých letech. „Nejistota, co bude dál je daleko silnější než jakákoliv sleva, kterou v tuto chvíli spotřebitelé vidí. Tím největším impulzem bude zjištění, že to nejhorší má ekonomika za sebou a že začíná klesat nezaměstnanost,“ tvrdí ekonom ČSOB Petr Dufek.