Bývalé sklárny v Rapotíně mají kupce

Brno/Rapotín (Šumpersko) - Kupce nakonec sehnaly i zkrachovalé rapotínské sklárny, které ukončily výrobu koncem února. Informaci přinesla Lenka Zavřelová z brněnské společnosti Gaute, která prodej areálu organizovala. Ovšem jméno vítěze tendru ani kupní cenu společnost nezveřejnila. Vítěz výběrového řízení se zatím podle Zavřelové nevyjádřil, zda v Rapotíně obnoví sklářskou výrobu.

„Jméno vítěze výběrového řízení a cenu nemůžeme zveřejnit. Je to přání věřitelského výboru, který chce informace poskytnout až poté, co vítěz řízení doplatí kupní cenu. Nyní mu běží 40denní lhůta,“ uvedla Zavřelová. Vítěz soutěže se podle ní nevyjádřil, zda chce v Rapotíně obnovit tradiční sklářskou výrobu, nebo areál využít k jiným účelům.

Nabídnutá cena neuspokojí pohledávky věřitelů v plné výši

Správce konkurzní podstaty Filip Leder nesdělil ze stejných důvodů jako společnost Gaute jméno kupce a cenu, kterou nabídl. „Mohu pouze potvrdit to, že nabídnutá cena neumožní uspokojit pohledávky věřitelů v plné výši. S ohledem na současný stav však cena byla akceptovatelná. Účelem konkurzu bylo zpeněžení majetku v co nejkratší době. V nejbližší době se nedá očekávat to, že by došlo k zásadnímu zvratu ve vývoji hospodářství,“ vysvětlil Leder.

Na rapotínské sklárny, které fungovaly nepřetržitě 180 let, byl vyhlášen konkurz loni v květnu. Svoje pohledávky vůči firmě přihlásilo 205 věřitelů v celkové výši 155 milionů korun. Majetek společnosti, která patřila k největším výrobcům osvětlovacího skla v Česku, šel do prodeje v rámci konkurzního řízení jako souhrn nemovitostí, který tvořilo téměř deset hektarů pozemků a budov, včetně strojů, zásob či ochranné známky.

Na prodej byly sklárny už loni v říjnu, zájemcům byly nabízeny jako fungující podnik. I vzhledem k začínající hospodářské krizi a útlumu sklářské výroby v Česku se ale kupce najít nepodařilo.

Rapotínské sklárny patřily k významným zaměstnavatelům šumperského regionu, v době největší slávy dávaly práci stovkám lidí. Sklárny se začaly zadlužovat v roce 2004, kdy se sice vlastníci snažili krizi ustát, ale potýkali se s řadou negativních faktorů. Ceny energií se zvýšily, trh svými levnými výrobky začala zaplavovat Čína a také sousední Polsko. Pece skláren, které zaměstnávaly v poslední fázi 120 lidí, definitivně vyhasly koncem února.