Aeroflot propustí dvě tisícovky zaměstnanců

Moskva - Až dva tisíce zaměstnanců plánuje propustit ruská letecká společnost Aeroflot. Číslo odpovídá 13 procentům celkové pracovní síly firmy. Důvodem je pokles zisku, který přiměl firmu snížit náklady. Propouštění by mělo být dokončeno v příštích šesti měsících. Aeroflot je největší leteckou společnosti v Rusku a 51 procent vlastní ve firmě stát.

Čistý zisk aerolinek v červenci se meziročně propadl o 88 procent na 37 milionů dolarů (630,6 milionu korun). Důvodem byl pokles počtu přepravených cestujících, nestabilní vývoj cen pohonných hmot a červnový bankrot jeho provozovatele nákladní přepravy.

Také ostatní aerolinky po celém světě se potýkají s problémy kvůli krizi a recesi. Mnoho z nich bylo nuceno výrazně omezit kapacitu přepravy a snížit náklady, ani to však zřejmě firmy neochrání před masivními ztrátami. Například Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) tento týden zvýšilo odhad letošních ztrát světových aerolinek na 11 miliard dolarů (187,5 miliardy korun) z dřívějších devíti miliard dolarů. Ztráty aerolinky zřejmě zaznamenají i v příštím roce.