Na Slovensku chystají unikát – speciální zátky pro lahve s tvrdým alkoholem

Bratislava - Revoluce se chystá ve slovenských hospodách. Od příštího roku tam mají mít všechny lahve s tvrdým alkoholem speciální zátky. Vláda tak chce zabránit jejich dolévání a tím i daňovým únikům. Obchodníci se bouří a nařízení považují za nesmyslné, nic takového prý není nikde v Evropě. Nicméně i přes všechny námitky návrh míří do parlamentu.

Ze slovenských barů tak zmizí lahve různých tvarů s různými uzávěry. Bezpečnostní špunty, které hodlá vláda zavést, mají zajistit, aby majitelé barů nemohli staré lahve plnit. Speciální zátky mají proto zvláštní pojistku a bez ní lahev do baru nesmí. Podle mluvčího slovenského ministerstva financí je cílem tohoto zákona omezení prodeje nelegálního lihu a ochrana spotřebitelů. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavol Konštiak k tomu dodává: „Budeme pravděpodobně první země v EU, která v barech nebude mít speciální francouzské koňaky a whisky.“ 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Slováci budou ochuzeni také o umění jednoho z nejlepších slovenských barmanů Eddy Bursíka. Jeho barmanské kousky uvidí všude jinde, jen ne doma - tam po schválení zákonné normy své slavné drinky již nebude moct hostům namíchat. „Obrovská většina drinků by se určitě nedala připravovat, protože tyto bezpečnostní zátky či nálevky 90 procent alkoholů na našem trhu nemá,“ dodává Bursík. 

Problém budou mít i slovenští výrobci, kromě speciálních špuntů budou muset některým lahvím rozšířit i hrdla, tudíž bude potřeba upravit i výrobní linky. Toto opatření podle podnikatelů bude logicky znamenat zvýšení cen alhokolu, protože vyšší vstupní náklady bude potřeba promítnout do ceny. Chystané opatření se týká i českých výrobců. Na slovenském trhu má již své místo i česká Becherovka, jejímuž výrobci se zátkový zákon také příliš nezamlouvá.

  • Edda Bursík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1125/112453.jpg
  • Alkohol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1125/112452.jpg
Vydáno pod