Mládek: ČSSD chce dochutit Janotův Eintopf dalším zvýšením daní

Praha – Sociální demokraté chtějí při čtvrtečním hlasování ve sněmovně protlačit do úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty své pozměňovací návrhy. Penzistům by chtěli i přes krizi valorizovat důchody, zastavit chtějí škrty v dávkách pro rodiny s dětmi a pro nezaměstnané, nelíbí se jim ani zvyšování spotřební daně na pohonné hmoty. I přes tyto změny by však chtěli udržet deficit státního rozpočtu pod 170 miliardami korun. Na to, kde získat další finance, mají vlastní recept. Prosadit chtějí zvýšení daně z příjmu na 21 procent.

„V tom balíčku je pro nás naprosto nepřijatelné, že tam není zvýšení důchodů, že se tam znovu osekávají dávky pro rodiny s dětmi a pro nezaměstnané,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 na adresu Janotova balíčku ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Se změnami ve výši vyplácených dávek má ČSSD problém nejen proto, že doléhají na sociálně slabé, podle Mládka straně vadí také to, že změny jsou příliš časté. Některé dávky byly totiž zvýšeny teprve před nedávnem. „Stálé změny dávek nepřispívají k hladkému chodu systému, přes který se vyplácí,“ varoval Mládek.

Pozor na zdražování potravin

Interview ČT24

Sociální demokraté jsou rozhodnuti zabránit také všem opatřením z úsporného balíčku, která by mohla podle jejich názoru vyústit ve zdražování potravin. Kromě zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty tak chtějí zastavit například zvyšování spotřební daně z pohonných hmot. „Zvýšení daně na pohonné hmoty se promítne i do růstu cen potravin, protože ony se musí převážet,“ prohlásil nekompromisně Mládek.

I přesto, že ČSSD chce zamezit množství plánovaných škrtů, deficit rozpočtu chce udržet na přiměřené úrovni. „Sociální demokracie bude předkládat své návrhy a bude se snažit, aby tam byl zachován limit nějakých 150 až 170 miliard toho deficitu,“ řekl k plánovanému průběhu čtvrtečního jednání o Janotově balíčku ve sněmovně Mládek.

Peníze od pracujících

Peníze na zvýšení příjmů státního rozpočtu tak, aby mohla udržet deficit pod požadovanou hranicí, chce ČSSD vybrat od pracujících. „Jedním z opatření, které navrhujeme, je vrácení daně z příjmů na úroveň roku 2008, tj. na 21 procent,“ upřesnil Mládek. Jak už avizovala ČSSD dříve, chtěla by navíc obnovení daňové progrese, se kterým počítá i Janotův balíček, poupravit tak, aby se z příjmů nad 100 tisíc korun měsíčně odváděla 38procentní daň.

Podobné úpravy ale zřejmě budou trnem v oku ODS. Ta se už včera dala slyšet, že se jí nelíbí poměr, který Janotův balíček zavádí mezi změnami na příjmové a výdajové stránce rozpočtu. „Máme problém s tím, že návrh počítá se zvýšením daní o 50 miliard a snížením výdajů o 25 miliard. To je podle nás nevyvážené,“ uvedl ekonomický expert ODS Martin Kocourek s tím, že ODS by daleko raději viděla poměr jedna ku jedné, případně mnohem razantnější škrty ve výdajích.

ČSSD se ovšem nechce podobnými snahami o vybalancovanost úsporného balíčku vůbec zabývat. „Ta vyrovnanost, kterou si tady vyrobila ODS je naprosto nesmyslná,“ uzavřel Mládek.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24