Jak se zajistit na důchod? Nejnižší riziko nabízí penzijní fondy

Praha - Těšíte se na důchod? A proč ne? Konečně budete mít spoustu času přečíst si všechny knížky, které jste nestihli, posedět v klidu s přáteli v kavárně, hrát si s vnoučaty nebo třeba cestovat po světě. Pokud na to ovšem budete mít. Penze, kterou vyplácí stát, příliš vysoká není a do budoucna asi ani nebude. Musíme proto spoléhat sami na sebe a na důchod se zabezpečit. Nejobvyklejší variantou, jak se toho zhostit, je založit si penzijní připojištění.

„Těžko bychom na trhu hledali jinou formu investic či spoření, která by při srovnatelně minimálním riziku nabízela vyšší zhodnocení,“ říká o výhodách penzijního připojištění finanční poradce Aleš Krajina. „Penzijní připojištění je především díky státním dotacím opravdu výhodné pro všechny účastníky,“ dodává.

Výše státní podpory se odvíjí od měsíčního příspěvku účastníka. Maximální státní příspěvek tedy obdržíte, když měsíčně ukládáte alespoň 500 korun. Navíc měsíční příspěvky nad 500 korun (maximálně do 12 000 korun ročně) jsou daňově odečitatelnou položkou. Další výhodu penzijního připojištění je třeba spatřovat také v tom, že nám na ně může přispívat i zaměstnavatel.

Kromě státní podpory jsou k naspořeným penězům pravidelně připisovány úroky. Jejich výše závisí na výnosech penzijního fondu. Díky tomu se s rostoucí dobou spoření dostanete na mnohem vyšší částku, než jste sami vložili.

Při odchodu do důchodu (pokud jste spořili alespoň pět let) pak máte dvě možnosti jak s naspořenými penězi naložit. Buď vám bude penzijní fond doživotně vyplácet penzi, nebo můžete celou naspořenou částku vybrat a vyrazit na vysněnou cestu kolem světa. V tom případě ale státu odvedete 15procentní daň z příjmu.

Kolik spořit?

Spořit na penzi můžete začít kdykoli a jakoukoli částku chcete, minimální suma je stanovena na stovku měsíčně. Samozřejmě čím dříve začnete, tím vyšší částku do důchodu našetříte. „Pro lidi ve věku okolo padesáti let je penzijní připojištění jednoznačně nejvhodnější forma tvorby úspor na stáří,“ doporučuje Krajina. Aby toto spoření mělo dostatečný efekt, je v tomto věku třeba ukládat alespoň pět set korun měsíčně. „Mladým lidem do třiceti let stačí měsíční úložka dvě stě až tři sta korun,“ doplňuje. 

Podle čeho vybrat penzijní fond?

Penzijní připojištění je upraveno Zákonem č. 41/1994 Sb. Penzijní fondy se proto mohou odlišit pouze úrovní výnosů, které připisují na konta svých klientů. V současné době nabízí v České republice penzijní připojištění deset penzijních fondů.

„Penzijní připojištění je běh na dlouhou trať, proto by bylo velkou chybou vybírat penzijní fond jen podle aktuálních výnosů,“ radí Krajina. Činnost penzijních fondů podléhá dohledu České národní banky, vklady účastníků do penzijního připojištění ale nejsou ze zákona pojištěny. „Je třeba se zajímat o historii fondu a jeho dlouhodobou výkonnost, významná je síla a důvěryhodnost finanční instituce a také velikost fondu,“ upozorňuje.