Údaje o lichtenštejnských kontech Čechy zklamaly

Praha – Česko už má k dispozici dlouho očekávané údaje o lichtenštejnských kontech českých občanů a firem u tamní banky LGT. Úředníkům, kteří do nich jako první nahlédli, však přinesly zklamání. Nedověděli se z nich totiž nic, co by nevěděli už dříve. Serveru Euro.cz to sdělil šéf české daňové správy Jan Knížek. Na balík dat, který měl obsahovat informace o možných daňových únicích, přitom Česko čekalo půldruhého roku.

„Nesplnilo to naše očekávání. Informací jsme od německé strany dostali málo a není mezi nimi žádná, kterou by česká daňová správa již dříve neznala z vlastních šetření,“ řekl dnes Knížek. Koho se údaje, které Češi získali minulý čtvrtek od německých vyšetřovatelů týkají, však neprozradil.

Místo dévédéčka jen balík papírů

Původně se očekávalo, že Česko obdrží disk s daty přibližně 4500 držitelů lichtenštejnských účtů, který unikl z největší tamní banky LGT. U mnoha je podezření, že peníze nebyly zdaněny. Lichtenštejnské banky totiž byly často využívány podobným způsobem.

Praha však z Lichtenštejnska nedostala disk plný zajímavých informací o penězích, které Češi mohli ukrývat do lichtenštejnského daňového ráje, ale jen několik potištěných papírů s minimem informací. Knížek nechtěl specifikovat, o kolika českých subjektech se na nich píše a jaké jsou zůstatky na dotčených účtech.

Informace o účtech v lichtenštejnské bance LGT koupila před lety německá rozvědka od bývalého zaměstnance této banky. Loni na jaře nabídlo Německo ostatním zemím EU, že jim tato data zdarma zpřístupní. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek o informace Němce požádal, ale trvalo 1,5 roku, než je poskytli. Po celou dobu německá daňová správa tvrdila, že data třídí a že jakmile budou připravena, předá je.

Logo lichtenštejnské banky LGT
Zdroj: ČT24
Vydáno pod