Britský protikorupční úřad řeší nečisté dodávky letadel do zahraničí

Londýn – Britský zbrojní koncern BAE Systems by za údajnou korupci při dodávkách letadel do ČR, Jižní Afriky a Tanzanie mohl dostat pokutu ve výši jedné miliardy liber (cca 28,5 miliardy korun). O vypsání peněžitého trestu bojuje Britský protikorupční úřad (SFO). Zbrojní společnost a třetí největší firma ve svém oboru má podle listu čas do středeční půlnoci, tedy do konce září, aby přistoupila na mimosoudní dohodu se SFO. V jejím rámci by přiznala vinu, zaplatila pokutu, ale vyhnula by se zdlouhavému soudnímu procesu, který by bez ohledu na výsledek poškodil mezinárodní pověst firmy. Informaci přineslo nedělní vydání britského listu Mail On Sunday.

Podle zdrojů blízkých BAE je padesátiprocentní šance na uzavření dohody, uvedl Mail On Sunday. SFO nemá pravomoc udělovat pokuty, ale jeho doporučení může mít vliv na rozhodnutí soudce. Představitelé SFO prý při jednání nesdělili BAE Systems výši případné pokuty, ale uvnitř SFO se debatuje o pokutě mezi 500 miliony a miliardou liber. Byla by to největší pokuta v historii britského trestního práva, dodal Mail On Sunday. „Nemohou to být jen miliony. Musí to být podstatné,“ řekl zdroj listu.

Obvinění z korupce se týkají prodeje letadel a dalšího vybavení do ČR, JAR a Tanzanie v celkové hodnotě asi 2,5 miliardy liber. Do Tanzanie dodala společnost BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 milionů liber, do JAR v roce 1999 letadla Hawk a Gripen za 1,5 miliardy liber a České republice pronajala gripeny asi za miliardu.

Reportáž Dany Zlatohlávkové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Kvůli uplácení při pronájmu Gripenů České republice se už letos v únoru zatýkalo v Rakousku. Policie zadržela vlivného podnikatele Alfonse Mensdorfa - Pouillyho. Ten měl  podle rakouských policistů s českými politiky o pronájmu gripenů vyjednávat a zároveň je uplácet. Korupci v kauze gripeny před dvěma lety potvrdil švédským novinářům také bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Jan Kavan, rok 2007:

„Oni se hodně zajímali o ty, co ještě nebyli rozhodnutí, o ty, co neměli jasný názor, tak ti museli být přesvědčeni nebo koupeni. Ale faktem je, že peníze dokáží věci měnit. Tak to bylo aspoň v parlamentu takovým veřejným tajemstvím, o kterém věděla řada lidí. Mluvíme o ODS a sociálních demokratech, ano. A můžeme jít skrz politické spektrum. Taky křesťanští demokraté, ano. Mluvíme o všech třech stranách “

Jan Kavan svá slova později popřel. V roce 2007 začala pronájem gripenů znovu vyšetřovat česká protikorupční policie. Zatím bez žádného výsledku. Před třemi lety SFO zastavilo prověřování podezřelých dodávek letadel Tornado do Saúdské Arábie a posléze prodejů zbraní do Kataru a Chile. Začátkem září Daily Mail uvedl, že bylo údajně zastaveno i zkoumání dodávek fregat do Rumunska. Pokud BAE Systems přistoupí na dohodu se SFO, výši pokuty určí soudce. Součástí dohody by byla možnost „odloženého“ stíhání, která by měla přimět BAE, aby se pod pohrůžkou dalšího stíhání v budoucnu „polepšil“.