Janota chce z gruntu reformovat daně z příjmu

Praha - Ministr financí Eduard Janota chystá velkou reformu daní z příjmu. Podle dnešních Hospodářských novin chce poslancům po schválení úsporného balíčku předložit taky úplně nový zákon, který počítá se spojením daní a sociálního pojištění do jediné superdaně. Do sněmovny by se zákon mohl dostat na začátku příštího roku. Janota na něm pracoval už se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem.

Lidé na první pohled uvidí, kolik peněz státu odvádějí

Místo dnešní 15procentní daně ze superhrubé mzdy a odvodů sociálního pojištění bude jedna superdaň. Ta by v současnosti vycházela na 38,5 procenta. Lidé by tak na první pohled viděli, kolik peněz státu vlastně odvádějí. Janota taky plánuje zrušit 40 ze současných 118 daňových výjimek. To by znamenalo například konec daňového zvýhodnění na stavební spoření a stravenky. „Budou tam jiné odečitatelné položky a velmi jednoduchý daňový základ. Prostě půjde o maximální zjednodušení daňového systému,“ popsal svůj záměr ministr financí Eduard Janota.

Díky tomuto plánu by se stát mohl vzdát několika tisíc úředníků

Janotův plán by taky umožnil vznik „jednotného inkasního místa“, kde by se superdaň vybírala místo současných dvou úřadů. Pokud by se reforma provedla opravdu důsledně, stát by se mohl vzdát několika tisíc úředníků. Občanští demokraté s plánem ministra financí v zásadě souhlasí, o některých položkách ale chtějí ještě jednat. „S principem nového daňového zákona souhlasíme, ale to neznamená, že se ztotožňujeme s každým paragrafem,“ poznamenal místopředseda ODS Petr Nečas.

Sociální demokraté mají výhrady a není jasné, jestli ve sněmovně návrh podpoří. Podle Bohuslava Sobotky bude ČSSD důrazně protestovat, aby rušení daňových výjimek neodnesli jen zaměstnanci.

Vydáno pod