Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu přebytkem

Praha – Obchodní bilance České republiky skončila v srpnu přebytkem 10,6 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni to byl o 9,1 miliardy lepší výsledek. I když přebytek bilance rostl, dovoz i vývoz klesaly. České podniky vyvezly v srpnu o 8,8 procenta méně, import klesl dokonce o 14,2 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Přebytek obchodní bilance vlivem rychlejšího poklesu dovozu než vývozu v srpnu rostl. Zlepšila se především bilance v obchodě s minerálními palivy, který zaznamenal pokles schodku o 4,2 miliardy korun. Dobře se vedlo také obchodu se stroji a dopravními prostředky, který hlásí růst přebytku o 3,3 miliardy korun. „Tady je nutné říct, že je to zřejmě pozitivní důsledek toho tzv. šrotovného v zemích EU,“ podtrhl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Vývoz i dovoz klesají nepřetržitě od října loňského roku. Ruku v ruce s tím se snižuje i obrat zahraničního obchodu. Oproti loňsku se v srpnu propadl o 39,7 miliardy korun na 306,1 miliardy, tedy na nejnižší letošní hodnotu. Loni v srpnu přitom Česko zaznamenalo druhý nejnižší obrat zahraničního obchodu v roce 2008.

Česká republika vykazuje poměrně vysoké přebytky zahraničního obchodu, ze středoevropských zemí je na tom dokonce nejlépe. Většina našich sousedů se potýká se schodky.