Brusel dál trvá na dovozních clech na obuv z Číny a Vietnamu

Brusel - O dalších 15 měsíců hodlá Evropská komise prodloužit dovozní cla na obuv z Číny a Vietnamu. Bojí se totiž záplavy levných bot z asijského kontinentu. Tomu před třemi lety zabránila právě uvalením cel, čímž si vysloužila ostrou kritiku ze strany výrobců, kteří se teď znovu bouří. Podle nich za poslední tři roky vzrostly ceny kvůli clům víc než o desetinu.

Podle Evropské komise nestačí pětiletá dovozní cla na asijskou obuv, a proto je třeba jejich platnost prodloužit. Čínští a vietnamští výrobci obuvi se tak rovných podmínek pro své podnikání za hranicemi starého kontinentu v dohledné době nedočkají. „Členové Evropské obuvní aliance zaplatili za posledního tři a půl roku kolem 800 milionů eur za antidumpingová cla a my neumíme pochopit, kdo z toho má vlastně prospěch,“ píše se v tiskovém prohlášení asociace.

Podle výrobců mají navíc dovozní cla jediný efekt - táhnou nahoru ceny bot pro konečné spotřebitele, jak potvrzuje Evropská obuvní aliance: „Od zavedení cel v roce 2006 se ceny obuvi zvýšily v průměru nejméně o deset procent.“ Také z toho důvodu má nápad Evropské komise řadu odpůrců i mezi členskými státy. „Většina zemí se stále tomuto záměru brání. Členské státy by o něm měly hlasovat 12. listopadu. Definitivní rozhodnutí totiž musí padnout nejpozději 20. listopadu, aby mohlo nařízení začít platit,“ uvádí zdroj blízký agentuře Reuters.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Evropský komisař pro obchod zatím celou záležitost nechtěl komentovat. Podle informací České televize prý čeká na to, jak rozhodnou členské státy, a to pravděpodobně na jednání Rady Evropské unie.