Hospodářský růst Arabského poloostrova má letos prudce zpomalit

Dubaj - Hospodářský růst v šesti vývozcích ropy z Arabského poloostrova v letošním roce prudce zpomalí na 0,7 procenta z loňských 6,4 procenta. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Dodal však, že v příštím roce růst zrychlí na 5,2 procenta díky stoupajícím příjmům z ropy. Rozpočtový přebytek Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Kataru, Ománu a Bahrajnu by se měl letos podle MMF propadnout na 5,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 27,4 procenta. Napřesrok by měl přebytek činit 10,4 procenta HDP.

Fond upozornil, že dopady hospodářské krize na tento region pomohly zmírnit obrovské finanční rezervy, které země nashromáždily z prodeje ropy v předchozích letech. Země v reakci na krizi výrazně zvýšily výdaje. Samotná Saúdská Arábie například přislíbila, že na podporu hospodářského růstu vynaloží 400 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). „V příštím roce musíte ve výdajích pokračovat,“ prohlásil ředitel odboru MMF pro Blízký východ a Střední Asii Masúd Ahmed. „Ještě nejsme z nejhoršího venku,“ dodal.

Cena ropy se nyní pohybuje kolem 70 dolarů za barel poté, co se v prosinci kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení světové ekonomiky na poptávku propadla až na téměř pětileté minimum 32,40 dolaru. Stále ale zůstává hluboko pod rekordním maximem 147,27 dolaru, jehož dosáhla loni v červenci.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve snaze podpořit ceny ropy od loňského září dohodla na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně. To odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy.