Slovenským politikům se do půjčky Řecku moc nechce

Bratislava - Mezinárodní finanční pomoc zadluženému Řecku začíná vyvolávat značný odpor už i na Slovensku. Proti slovenskému příspěvku na pomoc Aténám v sumě 816 milionů eur (přes 20,9 miliard korun) se postavily přední opoziční strany a s půjčkou již dříve vyslovila nesouhlas koaliční SNS. Nejmenší vládní strana LS-HZDS se kloní k podpoře rozvrácených řeckých státních financí a i nejsilnější koaliční strana Smer-SD je ochotna zadlužené zemi půjčit, klade si ale několik přísných podmínek.

Slovensko má přispět na pomoc zadluženému Řecku 816 miliony eur. O finanční pomoci pro Řecko bude podle ministra financí Jána Počiatka (Smer-SD) rozhodovat až parlament, který vzejde z červnových voleb. Do voleb tedy Slovensko Řecku pomoc určitě neposkytne.

Premiér Robert Fico zase podmiňuje poskytnutí půjčky tím, že úsporná opatření projdou v Řecku parlamentem, vládní ano Ficovi nestačí. Slovensko podle něj začne s Řeckem jednat až ve chvíli, kdy tamní parlament schválí pokles platů o čtvrtinu, snížení důchodů a zrušení sociálních výhod, které nejsou kryté výkonem řeckého hospodářství. I to ovšem poskytnutí půjčky oddálí.

Opozice: Rozhodnout až po volbách je nezodpovědné

Nejsilnější opoziční strana SDKU-DS dnes prohlásila, že nesouhlasí se současnou podobou finanční pomoci Aténám a žádá svolání mimořádné schůze parlamentu. „Říkáme v této chvíli rezolutní ne půjčkám pro Řecko bez přijetí zákona Národní radou,“ řekla dnes volební jednička SDKU-DS Iveta Radičová. Případné odkládání rozhodnutí na příští parlament označila za nezodpovědné.

Navrhovaný model pomoci řecké ekonomice se nezdá ani opoziční SMK, podle níž by Evropská komise měla hledat jiné způsoby. „Máme pochybnosti o tom, zda tento krok solidarity ze strany eurozóny bude účinný, vzhledem k situaci i v jiných členských zemích EU jako Španělsko, Portugalsko či Itálie,“ reagovala mluvčí strany Eva Dunajská.

Kolik kdo půjčí Řecku?

Celková suma, kterou Řecko dostane, bude činit 110 miliard eur. Mezinárodní měnový fond z toho poskytne zadlužené zemi 30 miliard eur, zbývajících 80 miliard dodají podle dohody země eurozóny.

Ze zemí měnové unie nejvíce vyčlení Německo (22,34 miliardy eur) a nejméně Malta (72 milionů eur). Slovensko by mělo dát 816 milionů eur, peníze si však bude muset vláda zřejmě půjčit.

Řekové mají vyšší platy i důchody než Slováci

Proti finanční podpoře Řecka se postavily i mimoparlamentní strany Svoboda a Solidarita (SaS) spoluautora daňové reformy Richarda Sulíka a Most-Híd někdejšího šéfa SMK Bély Bugára. „Žádáme, aby vláda a parlament okamžitě podnikly takové kroky, aby Slováci nemuseli nehorázně financovat řecký socialismus,“ prohlásil Sulík. Poukázal zároveň na to, že Řekové mají v porovnaní se Slováky trojnásobné platy a čtyřnásobné důchody.

Koaliční trojka není v otázce půjčky Aténám jednotná. Vládní SNS její poskytnutí nedávno odmítla. Nejmenší vládní strana LS-HZDS zase naznačila, že pomoc Řecku zřejmě podpoří. „Podpoříme to, co upevní evropskou měnu,“ uvedla mluvčí strany Soňa Jantoľáková.

Finanční podpora Řecku nestála dosud na Slovensku v centru zájmu, v zahraničí však vyvolává nemalý zájem politiků i veřejnosti. Vlna odporu proti financování řeckých dluhů a záchraně země před bankrotem se zdvihla zejména v Německu.

  • Eurobankovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1607/160684.jpg
  • Slovenská vlajka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1481/148002.jpg
Vydáno pod