Bankroty budou i letos otřásat českou ekonomikou

Praha – I když statistiky naznačují, že se česká ekonomika už začíná vzpamatovávat z krize, firmy pořád ještě nejsou z nejhoršího venku. Podle průzkumu Hospodářské komory by jich zhruba pětina mohla letos propouštět. A zhoršují se i podnikové ratingy. Agentura ČEKIA například označuje víc než 20 procent tuzemských firem za rizikové. Silný pokles nezaměstnanosti proto zůstává zatím v nedohlednu.

Zatímco v roce 2007 hrozil bankrot přibližně každé dvacáté firmě, loni už to byla každá pátá. Oproti tomu počet podniků s hodnocením vynikající klesl za stejnou dobu na polovinu. Tak popisuje situaci model agentury ČEKIA. „Když jsme si testovali vývoj firem od roku 2006 do současnosti, tak se nám zcela exaktně potvrdilo, že došlo k přesunům z áčkových ratingů směrem k těm céčkovým, respektive k úpadkům,“ popsal obchodní ředitel agentury Petr Molnár.

„Letošní rok by měl být z hlediska rizika úpadku firem patrně nejhorší, výhled do dalších měsíců a let bohužel zamlžují problémy mnoha evropských zemí s dluhy, a dobře na tom nejsou ani české státní finance,“ obává se hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Kvůli tomu, že je oživení ekonomiky relativně křehké a nerovnoměrné, se může podle něj skutečně řada firem potýkat s vážnými potížemi.

Krize za všechno nemůže, na vině je i vedení firem

Nejlíp si podle analytiků vedou odvětví spojená s výrobou a distribucí vody, elektřiny a plynu. Ta těžila ze stabilních podmínek. Rizikové jsou naopak firmy podnikající v dopravě. Podle některých expertů ale dělení rizika na odvětví nemá smysl. Podniky je třeba zkoumat případ od případu. „Pokud měly v pořádku řízení rizik a takový ten fundamentální selský controlling, tak dnes mají problémy logicky o něco menší. Nesváděl bych všechno jenom na krizi,“ upozornil Karel Havlíček z Vysoké školy finanční a správní.

Nezaměstnanost zůstane problémem

Samostatnou kapitolou je podle ekonomů zaměstnanost. Řada firem, které krizi přežily, už teď nabírá nové pracovníky. Jiným ale dál hrozí propady, a tak vyčkávají. „Podle našeho průzkumu, který byl dělán na konci března, až pětina podniků říká, že by ještě letos možná mohla nějakého zaměstnance propustit,“ informoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Výrazné snížení nezaměstnanosti nemusí přijít ani po odeznění posledních projevů krize. Podle mnohých ekonomů totiž české firmy dlouhodobě zaměstnávaly až o 4 procenta lidí víc, než skutečně potřebovaly. To si ale znovu nebudou moci dovolit.

Podnikatel
Zdroj: ČT24