Aerolinky se vrátí k zisku již v letošním roce

Berlín - Světové aerolinky se vrátí k zisku již v letošním roce, kdy vydělají 2,5 miliardy dolarů (zhruba 54 miliard korun). Předpovědělo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které ještě v březnu počítalo se ztrátou 2,8 miliardy dolarů. Dodalo však, že evropské aerolinky zůstanou ztrátové, a to mimo jiné kvůli komplikacím v letecké přepravě způsobené popelem z islandské sopky. „Světová ekonomika oživuje z hluboké finanční krize mnohem rychleji, než bylo možné očekávat. Aerolinky těží ze silného oživení cestování, které tlačí toto odvětví do černých čísel,“ uvedl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. Loni světové aerolinky podle IATA prodělaly téměř deset miliard dolarů.

Evropské letecké společnosti letos podle IATA prodělají 2,8 miliardy dolarů. Jejich ztráta nicméně klesne z loňských 4,3 miliardy dolarů. „Stagnující ekonomika, stávky, přírodní katastrofy a měnová krize ponechávají evropské přepravce v problémech,“ řekl Bisignani. Se stávkami se nyní potýká zejména britská letecká společnost British Airways. Její palubní personál o víkendu odstartoval zatím poslední z vlny pětidenních stávek na protest proti úsporným opatřením. Zaměstnanecké nepokoje se rýsují rovněž v německé letecké firmě Lufthansa.

Gepard Arey, šéf American Airlines:

„Společnosti po celém světě opět začínají své zaměstnance vysílat na různá jednání letecky. Počet obchodních cest pomalu roste.“

Světové aerolinky se z krize zotavují rychleji (zdroj: ČT24)

IATA dnes rovněž zlepšila odhad celkových tržeb aerolinek pro letošní rok na 545 miliard dolarů z dříve předpokládaných 522 miliard. Tržby by tak měly stoupnout z loňských 483 miliard dolarů, ale zůstat pod 564 miliardami dolarů z roku 2008, napsalo sdružení na svých internetových stránkách. IATA sdružuje zhruba 230 leteckých společností z celého světa. Mezi členy organizace jsou prakticky všichni známí letečtí dopravci, například Air China, Lufthansa, Singapore Airlines, Skywest i České aerolinie.

Vydáno pod