Moody's srazila rating Řecka do spekulativního pásma

New York – Ratingová agentura Moody's dnes srazila úvěrové hodnocení Řecka o plné čtyři příčky na stupeň Ba1 do tzv. spekulativního pásma. Svůj krok agentura zdůvodnila ekonomickými riziky záchranného programu, který Řecku poskytly země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem.

Moody's uznala přínosy záchranného balíku - podle agentury v dohledné době eliminuje rizika platební neschopnosti v důsledku potíží s likviditou a povzbudí k zavádění strukturálních reforem. „Makroekonomická a realizační rizika spojená s tímto programem jsou však podstatná a odpovídají ratingu Ba1,“ uvedla analytička agentury Sarah Carlsonová.

Moody's je v pořadí druhou ze tří světových ratingových agentur, která snížila rating Řecka do spekulativního pásma. Před tímto krokem varovala už 10. května, tedy dva týdny poté, co tak nečekaně učinila konkurenční agentura Standard & Poor's. Ta si tím od evropských zemí vysloužila kritiku za překotnost, protože nepočkala na ohlášené oznámení záchranného plánu.

Agentury začaly snižovat řecké ratingy od loňského podzimu, poté co nová řecká vláda odhalila skutečnou výši rozpočtového deficitu. Začala tím řecká dluhová krize, kdy se od země odklonili investoři a Řecko kvůli prudkému růstu úroků z dluhopisů přestalo být schopno financovat své dluhy vydáváním nových dluhopisů na trzích. Na počátku května Řecku eurozóna s MMF přislíbily pomoc v celkové výši 110 miliard eur, avšak výměnou za to, že řecká vláda uskuteční plán razantních rozpočtových úspor a zvýšení daní.

Podle Carlsonové ale teď panuje značná nejistota ohledně dopadů úsporných opatření na ekonomický růst země, zejména v současné situaci, kdy světová ekonomika teprve oživuje z hluboké recese. „Tato nejistota představuje riziko, které vede Moody's k přesvědčení, že řecká úvěruschopnost nyní odpovídá ratingu Ba1, který předpokládá větší, avšak stále ještě nízké riziko vyhlášení platební neschopnosti,“ uvedla Carlsonová.