Do penze v 62? Pro Francouze zásadní reforma

Paříž - Francouzská vláda chce zvýšit věk pro odchod do důchodu z 60 na 62 let, a to do roku 2018. Jde o hlavní opatření penzijní reformy, kterou dnes představil kabinet premiéra Françoise Fillona. Reforma má za cíl vyrovnat bilanci penzijního systému. Letos zřejmě skončí v deficitu ve výši 32 miliard eur (asi 830 miliard korun). Věk odchodu do penze přitom patří ve Francii k nejnižším v Evropské unii.

„Zachránit náš důchodový systém je imperativ,“ prohlásil ministr práce Eric Woerth, který dnes o plánu penzijní reformy informoval. „Pracovat déle je nezbytné. Učinili to již naši evropští partneři. Není možné zůstávat mimo tuto tendenci. Naším cílem je rovnováha. Znamená to počínaje rokem 2018 nulový deficit,“ dodal.

Pokud by Francie svůj penzijní systém nereformovala, narostl by jeho deficit do roku 2020 na 45 miliard eur, v roce 2050 by pak atakoval hranici 100 miliard eur. Stát by ho tak musel významně dotovat, nebo by se systém stal neudržitelným.

Francouzi si v porovnání se zbytkem Evropy užívají důchodu dříve

I přes navrhovanou změnu budou Francouzi chodit do penze v porovnání s ostatními Evropany stále velmi brzy. Britové a Italové chodí do penze v 65 letech, do roku 2030 by se na tuto hranici měli dostat i Češi. Němci dokonce plánují zvýšení věku pro odchod do důchodu na 67 let.

Majetní budou přispívat do systému více

Francouzská penzijní reforma ovšem netkví jen ve zvyšování důchodového věku. Ministr práce oznámil zvýšení daně z kapitálových a investičních příjmů, o procento by měla vzrůst také daň pro lidi s nejvyššími příjmy, což by mělo v roce 2018 přinést do penzijního systému o 3,7 miliardy eur více. „Ti, kteří mají více zdrojů než ostatní, by měli na financování penzí přispívat více než ostatní,“ prohlásil Woerth.

Odbory a zaměstnavatelé nyní budou mít tři dny na to, aby k reformě podali své připomínky. Poté bude návrh zákona dopracován a 13. července předložen vládě a v září parlamentu, ve kterém má vládní pravice jasnou většinu. Doposud těžko myslitelná reforma penzijního systému tak zřejmě projde. Odbory ovšem na protest proti ní svolaly na 24. června generální stávku.

Prezident Nicolas Sarkozy věří, že reforma přesvědčí nervózní investory, že Francie myslí vážně snahu o ozdravení veřejných financí, a umožní jí udržet vynikající rating AAA. V boji s vysokými deficity teď ke změnám v penzijním systému sahají i další státy. Zvyšování věku pro odchod do důchodu prosazuje například řecký kabinet, se zmrazením penzí se počítá i ve Španělsku. Zevrubnou reformu připravuje i Česká republika.

Vydáno pod