Češi pracují na stát déle a déle

Praha - Ode dneška Češi vydělávají sami na sebe, a ne na stát. Alespoň podle výpočtů Liberálního institutu, podle kterého právě na dnešní datum vychází tzv. den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Naopak do té doby připadá veškerý příjem státu. S jiným výpočtem přišla společnost Patria Finance - podle ní začnou Češi vydělávat do vlastní kapsy až pozítří.

Češi budou letos dle výpočtů Liberálního institutu pracovat na stát 168 dní, což je nejdéle za posledních deset let a o pět dní déle než loni. Z každé vydělané tisícovky zbude daňovému poplatníkovi 541 korun, loni to bylo o 14 korun víc.

Proč je letos den daňové svobody později?

Lenka Mrázová, PricewaterhouseCoopers

„Stát vydával více na veřejných výdajích, uvítala bych spíše úsporné mechanismy.“

Petr Dufek, ekonom ČSOB

„Recese posunula ekonomiku dolů, a tudíž i výpočet posouvá termín dál. Taky jsme byli svědky zvyšování daní, a to rozhodně nepřispívá k lepšímu umístění v žebříčku pro Českou republiku.“

Podle Patria Finance si lidé v Česku pohoršili ještě víc a oproti loňsku vydělávají na stát dokonce o osm dní déle. „V letošním roce se měnila celá řada parametrů daňového systému. Daně letos spolknou 35,3 procenta HDP, respektive 46,9 procenta čistého národního důchodu. Na zaplacení daní tak budeme potřebovat 171 dní,“ prohlásil David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Nejdéle pracují na stát Dánové, nejlépe jsou na tom obyvatelé Jižní Koreje

Naopak den daňové svobody letos nejpozději oslaví Dánové, neboť v této zemi připadá až na 6. srpna. Následují je Finové 3. srpna a s 25. červencem Švédové. Zato nejdříve, již 24. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Švýcaři přestali vydělávat na stát 6. května a lidé v Austrálii 15. května. Slováci oslavili daňovou svobodu 23. května, USA 2. června. Průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pak připadá na 14. června.

„Slovensko podobně jako Švýcarsko je země, které má soukromý penzijní systém, tzn. že část peněz, které lidi odvádějí, jde do soukromých penzijních fondů, a proto to vypadá lépe, ale daňová zátěž je srovnatelná,“ vysvětluje rozdíly mezi státy ekonom ČSOB Petr Dufek.

Jiří Schwarz, Liberální institut

„Při pohledu na meziroční vývoj dne daňové svobody v jednotlivých zemích můžeme identifikovat ty, které již začaly s nelichotivým stavem veřejných financí bojovat.“

Vyhlídky pro příští rok přitom nejsou nijak příznivé. Ministerstvo financí počítá v návrhu rozpočtu pro rok 2011 s dalšími úpravami daní. Do státní kasy by díky nim mohlo přitéct o 28 miliard korun víc. Den daňové svobody by se tak opět posunul ke konci června.

Pro výpočet dne daňové svobody využívá Liberální institut metodiky OECD, která pracuje s odhadem poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu a umožňuje porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích. Patria Finance vypočítává den daňové svobody metodou sestavenou organizací Tax Foundation.

  • Daňové přiznání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/744/74359.jpg
  • Malá mořská víla v kodaňském přístavu autor: -, zdroj: en.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/386/38526.jpg